Eveniment

Romania si Bulgaria, noile santiere ale Europei

Romania si Bulgaria, noile santiere ale Europei

Muncitorii din constructii sunt printre romanii cel mai prost platiti, cu o medie neta lunara de 183 de euro in luna iunie

18.08.2006, 19:47 16

Numarul salariatilor din industria constructiilor, unul din motoarele de crestere a economiei, va ajunge la 500.000 in urmatorii cinci ani de zile, potrivit jucatorilor de profil.
In prezent, sunt circa 350.000 de salariati in constructii, pe o piata care va ajunge anul acesta la o valoare de 7 miliarde de euro, in crestere cu circa 16% fata de nivelul inregistrat in 2005. "In 2010, vor fi circa 500.000 de salariati, in conditiile in care in urma cu 16 ani numarul angajatilor din constructii era de 720.000", a declarat Liviu Daschievici, fost director executiv al ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii), asociatie care reprezinta interesele a peste 1.000 de firme de constructii.
Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact, spune ca Romania si Bulgaria vor fi noile santiere ale Europei.
"Inainte de '89 existau circa 70 de trusturi mari de constructii, care erau dotate cu echipamente, muncitori specializati si centre de calificare. Ulterior, trusturile de constructii s-au divizat, iar in prezent sunt circa 20.000 de firme de constructii", a precizat Daschievici.
Mai mult, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, circa 20-50% din firmele care acum activeaza pe piata vor disparea, iar treptat, pe fondul cresterii competitiei, se vor inmulti companiile de constructii specializate, potrivit expertilor din constructii. Muncitorii calificati au devenit "piese" rare pe piata constructiilor, odata cu spargerea fostelor trusturi de constructii in mai multe firme de profil. In prezent, nu mai exista scoli de pregatire specializate in domeniul constructiilor, iar firmele romanesti de profil sunt interesate sa propuna Ministerului Educatiei sa colaboreze pentru a putea redeschide scolile de calificare.
Muncitorii din constructii sunt printre romanii cel mai prost platiti, cu o medie neta lunara de 183 de euro in luna iunie, in timp ce salariul mediu net pe economie se situeaza la 235 de euro.
"Daca volumul de lucrari din constructii va fi preponderent din sectorul privat, salariile vor inregistra o crestere mai rapida. Insa, pe partea de infrastructura vor exista diferente salariale mari intre muncitorii care vor lucra la Centrala Nucleara de la Cernavoda, care sunt supercalificati, si cei care vor curata santurile de langa autostrazi", precizeaza Daschievici.
Disparitia odata cu anii '80 a unei verigi importante, cum este cea a maistrului, nu a putut fi acoperita pana in prezent. "In constructii se lucreaza foarte mult dupa ureche, iar lipsa maistrilor este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta firmele de constructii", spune Popp. Potrivit companiilor de constructii, statul ar trebui sa utilizeze o parte din fondurile structurale pentru crearea unui program de calificare a muncitorilor din constructii si pentru deschiderea unui colegiu de constructii, care sa fie urmat timp de trei ani.
"In Germania, s-a derulat in urma cu trei ani de zile un program national de calificare a salariatilor din constructii, iar statul a pus la dispozitie mai multe centre de calificare si recalificare in cadrul unor foste fabrici. Muncitorii beneficiau de dotari de ultima generatie si aveau la dispozitie materiale de constructii cu care sa exerseze lucrarile, precum si de un centru pentru lucrari de tuneluri, poduri si strazi", mentioneaza Daschievici.
Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, vor fi pompati foarte multi bani pe partea de infrastructura, care vor genera cresteri record ale pietei constructiilor. "In 2010, piata constructiilor va ajunge la circa 10 miliarde de euro", afirma Daschievici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO