Eveniment

Romania, taram pentru relocare

08.02.2005, 00:00 10

Romania ocupa locul 14 in lume in clasamentul destinatiilor preferate de companiile straine pentru externalizarea anumitor activitati, potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit, divizie a grupului The Economist, in colaborare cu Oracle si Dimension Data.
Cu un scor de 7,08 puncte, Romania este devansata de Bulgaria si Slovacia care au totalizat 7,09 puncte, si, respectiv 7,12 puncte.
Studiul a inclus 60 de tari si a fost realizat pe baza informatiilor furnizate de 500 de manageri, din 75 de tari.
Analiza a luat in calcul noua categorii de indicatori, respectiv apropierea geografica, riscul politic si de securitate, stabilitatea macroeconomica, cadrul legislativ, regimul fiscal, legislatia muncii, costurile cu forta de munca, nivelul de pregatire al acesteia si infrastructura. Aceste categorii includ 37 de indicatori.
Punctajele acordate se situeaza pe o scala de la 1 la 10 puncte, calificativul final fiind calculat ca medie ponderata a punctajului pentru fiecare din cele noua categorii principale. Costurile cu forta de munca si gradul de instruire au ponderea cea mai mare la calcularea punctajului total, de 30%, legislatia muncii detine 10%, iar ponderea celorlalte sase categorii este de 5%.
Cel mai ridicat punctaj acordat Romaniei a fost de 9,49, la categoria "costuri cu forta de munca". Cele mai reduse costuri cu forta de munca sunt in Nigeria, care a primit 10 puncte la acest capitol, urmata de Indonezia, cu 9,91 puncte, Pakistan - 9,84 puncte, Ecuador - 9,82 puncte, Filipine - 9,8 puncte, Ucraina - 9,79 puncte.
Romania a primit 8,35 puncte la capitolul "apropiere geografica " si cate 7,2 puncte pentru "stabilitate macroeconomica" si "riscul politic si de securitate".
Cele mai reduse punctaje au fost inregistrate la sectiunile "infrastructura" - 4,6 puncte si la categoria "pregatirea si disponibilitatea fortei de munca" - 5,55 puncte. Cadrul legislativ a fost notat cu 5,75 puncte, cel fiscal cu 6,5 puncte iar reglementarile in domeniul muncii cu 6 puncte.
Romania a devansat Bulgaria la categoriile "regim fiscal" si "pregatirea si disponibilitatea fortei de munca".
Clasamentul global este dominat de tarile di Asia care ocupa sase din primele zece pozitii. Ultimele trei locuri sunt detinute de Japonia, Danemarca si Norvegia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO