Eveniment

România trebuie să se uite mai mult spre Orient

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Aspen România, Mircea GeoanÂ, la deschiderea conferinţei Bucharest Forum

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Aspen România, Mircea GeoanÂ, la deschiderea conferinţei Bucharest Forum

Autor: Andrei Cîrchelan

26.09.2013, 21:11 26

România trebuie să privească mai mult spre Orient rămânând în aceeaşi vreme o poartă de intrare în UE, a spus premierul Victor Ponta ieri, în prima zi a conferinţei Bucharest Forum.

La Palatul Parlamentului a avut loc ieri deschiderea conferinţei regionale Bucharest Forum, organizată de Institutul Aspen România, German Marshall Fund of the US - Black Sea Trust, New York Forum şi Guvernul României, un eveniment aflat la a doua ediţie în care printre participanţi s-au numărat oameni politici şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiune.

„Direcţia corectă este aceasta, a unei noi «căi a mătăsii», care leagă Asia de Europa şi mai departe de America, şi că România are obligaţia ca naţiune, ca parte a UE, ca poartă de intrare în UE, să participe în mod activ la o viziune care se concretizează mai repede poate decât ar fi crezut cei pesimişti“, a spus premierul Victor Ponta în discursul de deschidere a conferinţei. Dezbaterile privesc proiecte de energie şi securitate energetică din regiune, coridoarele paneuropene şi cele care leagă Europa de Caucaz şi Asia, rutele maritime, securitatea energetică, manufactura şi comerţul, relaţiile politice, economice şi comerciale dintre SUA, Rusia, UE, China şi Turcia şi impactul lor asupra Noului Drum al Mătăsii, calitatea forţei de muncă şi crearea de noi locuri de muncă.

Evenimentul se desfăşoară în perioada 26-28 septembrie la Palatul Parlamentului, iar printre speakeri se numără mulţi miniştri români şi invitaţi străini: Haluk Ilicak (secretar de stat pentru Afaceri Europene, Turcia), Péter Balás (director general adjunct DG Trade, Comisia Europeană), Tim Judah (corespondent The Economist), David Koranyi (Atlantic Council).

„Este, fără îndoială, cea mai importantă conferinţă economică şi politică pe care România a organizat-o vreodată şi este, într-un fel, un Davos al regiunii noastre“, a declarat Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România, într-un interviu acordat Mediafax.

Pe lista de invitaţi se mai găsesc şi reprezentanţi ai unor instituţii internaţionale precum Banca Mondială, OECD, German Marshall Fund, Banca Asiatică pentru Dezvoltare şi reprezentanţi ai unor instituţii din Rusia, Turcia, Armenia, Georgia, Ucraina, Croaţia, Azerbaidjan, China sau Iran.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO