Eveniment

Romania urca 22 de pozitii in topul atractivitatii pentru investitii

03.10.2005, 19:32 19

Romania a urcat 22 de pozitii in clasamentul realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) in functie de indicele de performanta in atragerea investitiilor straine.

Astfel, Romania a reusit sa ocupe locul 35 din 140 de state analizate, pozitie care o plaseaza in spatele Bulgariei (locul 12), Slovaciei (25), Republicii Moldova (26) si Cehiei (33), dar inaintea Ungariei (46), Sloveniei (60) si Poloniei (75).

Potrivit raportului mondial privind investitiile straine directe din 2004, indicele de performanta ia in calcul, printre altele, masurile legislative pe care o tara le adopta pentru imbunatatirea mediului de afaceri. Analistii UNCTAD apreciaza ca aceasta crestere a indicatorului a fost determinata de introducerea cotei unice de impozitare de 16%.

Raportul precizeaza ca Romania a realizat cea mai mare reducere a impozitului pe profitul companiilor, urmata de Uruguay si Bulgaria.

De altfel, Romania ocupa locul 3 din 140 din perspectiva nivelului impozitului pe profit, fiind depasita doar de Bulgaria si Letonia, care impoziteaza profitul companiilor cu 15%.

Nivelul impozitarii companiilor constituie un indicator al potentialului de atragere a investitiilor, studiile aratand ca decizia privind o potentiala investitie este sensibila la nivelul acestor taxe si impozite.

UNCTAD considera ca Romania si-a depasit potentialul in privinta atragerii de investitii.

Desi Romania este plasata in categoria statelor cu potential redus de investitii, tara noastra a consemnat valori relativ ridicate ale capitalurilor straine atrase.

Nivelul record al capitalului strain atras de catre Romania in 2004, de peste 4,1 miliarde de euro, este pus pe seama privatizarii Petrom, dar si pe numarul mare de proiecte noi de investitii (greenfield), precum si pe extin-derea proiectelor deja existente, mai ales din industria auto si servicii.

Anul trecut, Romania a atras 168 de proiecte de investitii noi, fata de 116 in 2003 si 112 in 2002.

Ca urmare, nivelul stocului de investitii straine directe in Romania a ajuns, la sfarsitul lui 2004, la 18 miliarde de dolari, de circa trei ori mai putin decat in Cehia (56,4 miliarde de dolari) sau Ungaria (60 miliarde de dolari).

Analistii UNCTAD apreciaza ca Romania va continua sa atraga tot mai multe investitii, avand in vedere apropierea momentului aderarii la Uniunea Europeana.

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO