Eveniment

România va primi o tranşă de împrumut de 360 mil. euro de la BM în ianuarie

Autor: Marius Oncu - Mediafax

14.12.2010, 23:51 20

România ar putea primi în ianuarie o tranşă de 360 milioaneeuro, amânată deja de trei ori, de la Banca Mondială (BM), parte aacordului cu FMI, UE şi alţi creditori internaţionali, dacă semenţin schimbările aduse sistemului de pensii, a declarat FrançoisRantrua (foto), country manager al BM.

Cele 360 de milioane de euro reprezintă a doua tranşă aîmprumutului de un miliard de euro pe care BM îl acordă României încadrul acordului de finanţare de 20 de miliarde de euro convenit cuFondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi alţicreditori.

Tranşa este condiţionată de respectarea de către CurteaConstituţională a reformelor din sistemul de pensii, inclusivcreşterea vârstei de pensionare, a spus Rantrua într-un interviupentru Bloomberg. Ultima tranşă, de 340 milioane de euro, va fiachitată în funcţie de progresul legii salarizării unitare, aadăugat reprezentantul BM.

Legea care prevede creşterea vârstei de pensionare, aprobată la7 decembrie în Parlament, a fost contestată de opoziţie la CurteaConstituţională, iar o decizie ar putea fi luată în aceastăsăptămână.

"Având în vedere situaţia politică, deloc uşoară, sunt încurajatde ceea ce am reuşit să facem în România. Perspectivele de creşteresunt bune. Sigur că nu sunt cele mai bune din regiune şi nu te poţiaştepta să intri într-o criză cu o situaţie structurală dificilă şisă ieşi primul, însă în România există semne ale ieşirii dincriză", a spus el. Înaintea unei decizii privind ultima tranşă, BManalizează bugetele ultimelor şase dintre cele 12 ministere, a spusRantrua. Odată cu încheierea acestui proces, BM va avea "opropunere interesantă pentru Guvern", a adăugat oficialul BM, fărăsă ofere detalii. "Ar fi inteligent, dacă Guvernul ne-ar întreba,să aibă pregătite noi măsuri structurale pentru a treia tranşă", adeclarat el.

Guvernul şi-a asumat ieri răspunderea pe legea salarizăriiunitare în Parlament.

BM derulează "evaluări" privind funcţionarea a 12 sectoareindustriale din România, inclusiv transporturi şi agricultură, şiva prezenta o analiză detaliată, cu recomandări de îmbunătăţire aperformanţei, în timpul următoarei misiuni comune a FMI, UE şicelorlalte instituţii partenere în acordul de împrumut, a afirmatRantrua.

Următoarea evaluare va începe probabil la 20 ianuarie, cândRomânia intenţionează să deschidă negocieri pentru extindereaactualului împrumut cu un acord preventiv de la FMI, a declarat,duminică, premierul Emil Boc.

"Există anumite sectoare economice care au nevoie de reforme maiample decât altele, au un grad de dificultate mai ridicat,angajează foarte mulţi oameni, mulţi funcţionari publici, nu aubani suficienţi şi se află în competiţie cu altele. Vom discutamăsurile cheie necesare şi este prerogativa guvernului să anunţeaceste reforme", a spus country managerul BM pentru România.

BM lucrează cu Ministerul de Finanţe la un proiect pentruîmbunătăţirea colectării de taxe după modelul implementat înBulgaria, unde au crescut cu cinci puncte procentuale veniturilebugetare raportate la PIB ale celui mai sărac membru al UniuniiEuropene.

"În Bulgaria, programul a durat şase ani şi toate partidelepolitice s-au angajat în acest proiect. Cred că rezultatele vor fispectaculoase. Nu este nevoie de o majorare a taxelor. Cu aceleaşitaxe sunt convins că vom reuşi să strângem venituri mai mari", aafirmat Cătălin Păuna, economist-şef al BM pentru România, încadrul aceluiaşi interviu.

România a încheiat anul trecut un acord de împrumut în valoarede aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul MonetarInternaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeanăpentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO