Eveniment

Romanii cu cash prefera depozitele bancare in locul investitiilor imobiliare. Cum comentati?

Romanii cu cash prefera depozitele bancare in locul investitiilor imobiliare
14.09.2009, 19:13 113

Bancile au trecut brusc, la inceputul acestui an, de la goanadupa clienti carora sa le vanda credite la o cursa foarte stransade atragere a lichiditatilor, ceea ce a facut ca bonificatiile ladepozitele in lei sa urce pana la 17-18% in primele luni din 2009.In ultima perioada s-a inregistrat o tendinta descendenta in ceeace priveste dobanzile pasive, dar raportat la inflatie nivelulbonificatiilor ramane mare, bancile continuand sa atraga aproapetoate lichiditatile de pe piata.

"Esteintr-adevar mai accesibil sa investesti intr-un depozit. Este insao oferta conjuncturala. Asemenea variatii sunt normale pe o piatalibera. Pe termen mediu si lung acest echilibru se va ajusta,pentru ca dobanzile la depozite vor continua sa scada", noteazaLaurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.

7% - dobanda medie reala la depozitele inlei

Dobanda medie reala pentru depozitele cu scadenta la un an(diferenta dintre dobanda nominala si rata inflatiei) calculatapentru cele mai bune zece oferte de pe piata era de 7% la sfarsitullunii august, ceea ce inseamna ca pentru un depozit bancar de212.700 de lei (50.000 de euro) un client ramane la scadenta cu unprofit net de 14.800 de lei (3.500 de euro) la un venit de 22.300de lei (5.200 de euro). Pentru 2009 si 2010 inflatia asteptata estede 3,5%, potrivit BNR.

De cealalta parte, cu 50.000 de euro o persoana ar putea cumparaun apartament cu doua camere, de circa 50-55 de metri patrati, inzone precum Militari, Pajura, Drumul Taberei sau Berceni, potrivitdatelor publicate pe anuntul.ro. Chiriile in aceste zone variazaintre 300 si 350 de euro pe luna, adica un venit brut anual decirca 3.500-4.000 de euro pe an. Castigul net al unui proprietar deapartament este insa cu circa 1.000 de euro mai mic daca luam incalcul impozitul pe proprietate (16%) si costurile cuintretinerea.

"Inceputul anului a fost perioada in care s-a inregistrat ceamai mare scadere a tranzactiilor si implicit a preturilor. Pe piataramasesera doar clientii cu cash, carenegociau reduceri foarte mari de preturi - pana la 10.000-15.000euro pentru un apartament", a declarat Laurentiu Muntean, managerla agentia imobiliara Activ Imob din Bucuresti.

Investitorii s-au indepartat de imobiliare

Preturile mai mari si chiriile in scadere i-au indepartat insape investitori de piata imobiliara, in conditiile in caredepozitele bancare au devenit o alternativa foarte atractiva.

"Acum preturile au crescut din nou, inclusiv datoritaprogramului «Prima casa», iar speculatorii au disparut de pe piata.Nu cred ca cineva ar castiga foarte mult daca ar cumpara acum unapartament pentru a-l inchiria, pentru ca nivelul chiriilor acoborat substantial", mai noteaza Muntean.

Depozitele atrase de bancile locale de la populatie si agentiieconomici in primul semestru din 2009 au insumat 11,3 miliarde delei, de peste 3,6 ori peste nivelul din perioada similara a anuluitrecut.

Faptul ca in depozitele administrate de banci ajung mai multibani in aceasta perioada nu trebuie vazut insa ca un factor deblocaj economic, spun analistii.

"In niciun caz depozitele nu trebuie vazute ca factori deblocaj. Bancile trebuie sa aiba un castig si investesc acei bani ineconomie pentru ca altfel nu ar exista niciun motiv pentru care saofere asemenea dobanzi", a concluzionat Laurian Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO