Eveniment

Românii din străinătate vor să plătească retroactiv pentru pensii. Statul le permite doar pensii viitoare

Românii din străinătate vor să plătească retroactiv pentru pensii. Statul le permite doar pensii viitoare
09.08.2010, 23:55 613

Românii care au muncit la negru în străinătate au cerutGuvernului să poată plăti retroactiv contribuţiile la pensie, darau fost refuzaţi.
Problema plăţii pensiilor retroactiv se pune şi în cazul sutelor demii de de per­soane care plătesc contribuţii so­ciale minime.
Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a solicitat MinisteruluiMuncii găsirea unei soluţii pentru ca românii care au muncit lanegru în trecut să-şi poată achita retroactiv contribuţiile lapensie, pentru a-şi completa stagiul de cotizare.
"Guvernanţii din România se îm­pru­mu­tă de la FMI pen­tru a plătipensii. Ro­mânii din străi­nătate pot da o mână de ajutor. Cei maimulţi dintre ei au muncit la negru cel puţin o perioadă, ei arputea să îşi com­pleteze acum perioa­da de contribuţie lip­să.Sistemul naţio­nal de pensii din România are nevoie de aceşti bani,iar românii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliţide împrejurări, pot spera la o bătrâneţe mai senină, cu o pensieminimă asigurată, la vârsta la care nu vor mai putea munci", spunrepre­zentanţii ARI, citaţi de Mediafax.
În prezent, în România, nimeni nu poate plăti retroactiv pentrupensii, însă legea permite ca, în cazul în care un român, fie căeste angajat sau nu, vrea să-şi asigure o pensie din bani publici,să poată încheia un contract cu Casa de Pensii pentru a putea plătipentru viitor.
"Dacă cineva are în intenţie să primească o pensie de la stat,trebuie să facă un contract separat cu Casa de Pensii. Nu are niciolegătură sursa de venit pe care o are atunci când plăteştecotizarea pentru pensie. Din mo­mentul în care s-a încheiatcontrac­tul, se calculează pensia, nu retroactiv", susţine MariusStăncescu, preşedintele firmei de consultanţă financiară şi debusiness Riff Holding International din Bucureşti.


Ar putea fi penalizări în cazul plăţiiretroactive

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii şiProtecţiei Sociale, spune că le­gis­laţia nu permite în prezentromânilor să plătească contribuţiile la pensii retroactiv, însă nurefuză să aducă din nou subiectul în discuţiile de la Guvern.
"Analizele spun că o astfel de măsură ar crea dezechilibre şiinechităţi în rândul populaţiei, pentru că o persoană care artrebui să iasă mâine la pensie, de exemplu, ar putea să plă­teascăîn acel moment sume im­portante pentru a intra în sistemul publicde pensii. În plus, legislaţia financiară şi contabilă arată căaceste contribuţii retroactive ar implica şi anumite penalizări,pentru că se întârzie plăţile, ceea ce ar îngreuna procesul", spuneMocanu.

Românii în prag de pensionare şi care nu s-au asiguratsuficient, principalii beneficiari
Nu românii care lu­crea­ză la negru în străi­nătate ar fiprin­ci­palii beneficiari în cazul în care s-ar da o lege care săle per­mi­tă să plătească re­troactiv con­tri­bu­ţiile la pen­sie,ci ro­mânii care se află în prag de pen­sio­na­re şi care nu şi-auasigurat "bă­trâ­ne­ţea" pe par­cursul vie­ţii, spunrepre­zen­tanţii statului.
"Orice ce­tăţean român poate în prezent să îşi mă­rească pensiaprin plata unor con­tribuţii su­pli­mentare, în urma unor contractecu Casa de Pensii.
Valoa­rea maximă a contribuţiei viitoare pentru pensii este decinci salarii medii pe economie lunar", adaugă Mocanu.
Şi reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii spun că în cazulcontractelor de asigurare, care prevăd plata unor contribuţiiviitoare pentru pensii, nu se poate vorbi de o platăretroactivă.
"Nu văd ce pretenţii de plată re­troactivă a contribuţiilor pentrupensii ar avea o persoană care a muncit la negru, care din punct devedere legal nu a muncit niciodată. Există într-adevăr contractelede asigurare facul­tative, care prevăd plata contribuţiilorvi­itoare la pensie, însă retroactiv nu se poate plăti", spune unangajat din Direcţia de Contribuţii din cadrul Casei Naţionale dePensii, care nu a dorit să se prezinte.
El a mai precizat că legis­la­ţia în ceea ce priveşte contractelede asi­gurare nu mai are atât de multe restricţii, întrucât înprezent pot încheia astfel de contracte şi salariaţii, dar şiromânii care nu au un loc de muncă.
În România există oficial 4,6 milioane de salariaţi la o populaţiede 22 de milioane de locuitori, acelaşi număr de salariaţi existândşi în Cehia, unde populaţia este de 10 milioane de locuitori.Angajatorii români au încercat să evite contribuţiile socialeplătite statului pentru fiecare salariat, apelând la diversesubterfugii pentru a-şi reduce din costuri, folosind contracte dedrepturi de autor sau de tip PFA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO