Eveniment

Romanii evacuati asteapta finalul crizei de la Beirut pentru a se putea intoarce pe teritoriul libanez

Romanii evacuati asteapta finalul crizei de la Beirut pentru a se putea intoarce pe teritoriul libanez

Cetatenii romani care au fost evacuati din Liban au ajuns marti, spre dimineata, pe aeroportul international Henri Coanda, primele doua aeronave avand intarzieri de peste trei ore, iar cea de a treia de peste doua ore

19.07.2006, 18:20 40

Peste 500 de cetateni romani au fost evacuati din Liban in ultimele doua zile. Dupa ce trei aeronave speciale cu 313 cetateni romani si rezidenti in Romania au ajuns in noaptea de luni spre marti la Bucuresti, un grup nou de 200 de romani a plecat ieri dimineata din Liban.
Abia sositi in tara, romanii evacuati din Liban se gandesc deja la intoarcere. Ajunsi in tara in noaptea de luni spre marti, romanii s-au declarat nemultumiti de faptul ca razboiul i-a obligat sa se intoarca in tara, majoritatea declarand ca asteapta cu nerabdare incheierea conflictului pentru a reveni pe teritoriul libanez, "unde este viata lor". De saptamana trecuta, armata israeliana bombardeaza Beirutul, fiind in conflict deschis cu Hezbollah.
Cetatenii romani care au fost evacuati din Liban au ajuns, spre dimineata, pe aeroportul international Henri Coanda, primele doua aeronave avand intarzieri de peste trei ore, iar cea de a treia de peste doua ore.
Asteptarea rudelor si prietenilor din Liban a fost dificila, mai ales ca un oficial al aeroportului a venit, senin, sa declare ca nici unul din cele trei avioane asteptate nu a confirmat decolarea si nu are nici o stire referitoare la motivele intarzierii.
In primul avion au fost femeile cu copii mici, iar in celelalte doua avioane in special familii. "Femeile si copiii au avut prioritate", a declarat una dintre romancele care tocmai coborase din primul avion.
La scurt timp de la aterizarea aeronavei, in timp ce romanii din Liban ieseau din aeroport, toata lumea a navalit afara. Unii spuneau ca prin fata aeroportului trecuse presedintele Traian Basescu, dar nimeni nu a putut confirma sau infirma acest fapt.
Majoritatea celor care asteptau rude sau prieteni la aeroport spuneau ca, de la inceputul conflictului, au discutat de putine ori cu acestia. "Daca am reusit sa discutam de doua ori de la inceputul razboiului (?). Liniile erau mereu ocupate", a explicat Florin Marinescu, un iesean care si-a asteptat sora la aeroport aproape zece ore.
Oamenii erau ingrijorati pentru ca ultimele stiri despre cei asteptati erau de luni dimineata, atunci cand s-a format un convoi care a inclus si opt autocare cu romani cu destinatia Aleppo - Siria. De asemenea, unii dintre romanii din Liban impartasisera familiilor o parte din experienta pe care o traversau, ceea ce facea ca asteptarea sa fie si mai tensionata. "Unde au stat sotul si copiii nu mai exista elctricitate sau alte utilitati. O femeie este blocata intr-un subsol cu un copil mic pentru care nu mai are mancare. Nimeni nu o ajuta, pentru ca e cetatean libanez. Ar trebui sa nu se tina cont de cetatenie sau religie. Toti suntem oameni", a spus cu ochii in lacrimi Mihaela Hammout, in timp ce isi astepta sotul si cei doi copii.
"Fata mea e plecata acolo de cinci ani. Nu i-am vazut nici cei doi copii, nici sotul. Dar am ginere puternic, ce zici? Daca din atatia barbati a reusit sa se bage si el...", a spus mandra o fe-meie intre doua varste care isi astepta nerabda-toare fata. Ea a adaugat ca fata nu a avut nicio problema in Liban pentru ca "are pielea arabilor".
Unii dintre ei erau bucurosi ca ii vad pe cei dragi si ca au scapat din Liban, majoritatea tristi ca sunt nevoiti sa se intoarca in Romania, tara pe care cu greu au reusit sa o paraseasca.
"Viata mea e acolo, ce sa fac eu aici? Acolo este tot ce este al meu. Acolo e tara mea in care stau de atata timp!", a afirmat vizibil iritata o romanca, subliniind ca abia asteapta sa se intoarca in Liban.
"Abia astept sa se termine totul si sa ma intorc. Daca nu era razboi nu mai veneam in tara. La ce sa mai vin?", a adaugat alta.
In confuzia generala din sala de asteptare, una dintre romance si-a uitat copilul la un lucrator de la aeroport. Speriat, acesta a alergat cu copilul in brate ca sa i-l returneze mamei distrate. Surprinsa, aceasta s-a uitat lung la copil apoi, dupa cateva secunde, l-a recunoscut si l-a luat in brate, vizibil stanjenita de ridicolul situatiei.
Intre cei care s-au refugiat din calea razboiului in Romania sunt persoane care au povesti pe cat de simple, pe atat de triste.
"In Liban nu am avut prea multe informatii despre razboi. Mi-a spus sotul, care era in Romania, sa ma intorc pentru ca va fi razboi. Nu l-am crezut. Dar cand au inceput bombardamentele si rafalele de mitraliera am inteles ca trebuie sa plec. Ma bucur ca sunt in viata", a spus una dintre romancele repatriate.
Femeile evacuate din Liban s-au plans de drumul anevoios pe care l-au avut de parcurs pana la aeroportul din Siria. "Au plecat opt autocare cu romani. Primul avea pe el drapelul Romaniei. Dar am avut de asteptat la granita cu Siria. Nu mai am familie, dar abia astept sa ma intorc acolo", a spus zambitoare Alexandra Jadeian, adaugand este mandra ca are un nume neobisnuit, dar care se scrie cum se aude pentru ca "sotul este armean".
"Au plecat opt autocare din Beirut catre granita cu Siria. Dar nu au luat nici jumatate din romanii care sunt in tara (Liban - n.r.)", a spus Ana-Maria Harb. Femeia a adaugat ca autocarele romanesti s-au deplasat intr-un convoi din care faceau parte si mijloace de transport ale altor tari. Harb a spus ca au avut de asteptat mult la granita si apoi la aeroport deoarece "unele autocare se pierdusera pe drum".
"In Liban nu s-a spus ca se poate pleca cu Ambasada. Am aflat de la mama, din tara. Am luat legatura cu ambasadorul Romaniei din Liban", a adaugat Harb in timp ce se consulta cu sotul ei in limba araba.
Hussein Zanoui, un libanez care a venit in Romania impreuna cu sotia si fiica, a povestit despre manifeste lansate de catre armata israeliana din avioane prin care se indica civililor pe ce rute sa plece din oras sau in ce locatii sa se adaposteasca pentru a nu cadea victime ale bombardamentelor. Ulterior, a spus el, locatiile mentionate sunt bombardate. "Am respectat ce scria pe hartie si m-am adapostit. Am fost bombardati si am plecat crezand ca este o in-tamplare. Ne-am mutat in alta cladire din apropierea aeroportului din Beirut. Cand aceasta a fost bombardata am plecat impreuna cu sotia, fiica si copilul familiei care ne gazduia. M-am uitat in urma si totul era transformat in faina. Nu cred ca este o greseala ca 12 rachete au distrus acel imobil cu 150 de apartamente", a precizat Zaoui. "Acum port haine militare, dar asta nu inseamna ca sunt terorist", a adaugat el.
Dupa ce functionarii aeroportului au anuntat ca toate persoanele din avioane au trecut de verificarea actelor, o femeie care isi astepta fiica, nepotii si ginerele a incercat sa afle de ce acestia nu au sosit. Functionarii aeroportului
i-au spus sa astepte urmatoarele curse.
"Toate persoanele asteptate au venit. Nu pot sa va ajut pentru ca numele pasagerilor nu au fost operate in calculator. Asa a fost dispozitia: toate numele sa se scrie de mana. Listele sunt secrete. Mai vorbiti cu ambasadorul", i-a explicat amabila o functionara.
Toate persoanele sosite din Liban au apreciat profesionalismul functionarilor Ambasadei romane din Liban si au tinut sa multumeasca presedintelui Basescu pentru ca
i-a ajutat sa parasesca zona de conflict.
Multi dintre cei care soseau din Siria nu erau asteptati de nimeni. Unii au plecat cu microbuzele puse la dispozitie de aeroport, altii asteptau sa fie recuperati de cunoscuti.
In linistea diminetii, la intrarea in aeroport doua romance plictisite de asteptarea unui prieten care intarzia sa vina ascultau, triste, cantece arabesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO