Eveniment

Românii se tem de inflaţie şi de situaţia economică

Românii se tem de inflaţie şi de situaţia economică

Autor: Iulian Anghel

01.03.2011, 23:55 26

Românii nu se aşteaptă prea curând la o revenire economică.Jumătate dintre ei cred că impactul crizei asupra locurilor demuncă nu a atins apogeul, iar evoluţiile negative abia urmeazăsă-şi arate faţa. Doar 14% dintre concetăţeni cred că Guvernul aacţionat eficient în faţa crizei şi doar 4% dintre ei apreciază căsituaţia economică internă este bună.

Alături de irlandezi, greci şi spanioli, românii sunt cei maisceptici europeni, potrivit datelor reliefate deEurobarometrul/toamnă 2010 publicat ieri de Comisia Europeană întoate cele 27 de ţări membre ale Uniunii.

Pentru 50% dintre români principala problemă personală oreprezintă creşterea preţurilor. În aceeaşi vreme, în UE27 mediaeste de 38%, nivelul inflaţiei reprezentând, de asemenea,principala preocupare.

Pe locul al doilea în topul îngrijorărilor personale aleromânilor (39% dintre repondenţi) se numără situaţia economică careîngrijorează doar 25% (media UE27) dintre europeni.

Unprocent de 80% dintre români susţin că Guvernul a acţionatineficient în faţa crizei, dar peste tot în UE percepţia este căguvernele au acţionat prost (63% media UE27).

În schimb, românii cred în proporţie mai mare (29%) decât alţieuropeni că guvernul naţional este cel care trebuie să ia măsurileanticriză, fiind depăşiţi în această opţiune doar de suedezi (34%)şi de britanici (40%). Românii au o încredere mai mică în FMI -doar 14% dintre ei cred că Fondului îi revine sarcina de arestructura finanţele globale, faţă de o medie de 25% în UE27.Documentul citat mai arată că aproape jumătate dintre români suntmulţumiţi de viaţa lor (48%). Nivelul de mulţumire faţă de viaţă aromânilor este mult mai redus faţă de media europeană (78%).

Pe parcursul anului 2010 documentul relevă că apreciereanegativă privind situaţia economiei româneşti s-a accentuat,procentul celor care consideră starea economiei "destul de proastăsau foarte proastă" crescând de la 90% în primăvara lui 2010 la 94%în toamna lui 2010.

Deşi la nivelul întregii UE aprecierile negative faţă desituaţia economică actuală sunt majoritar negative, există şisurprize.

Astfel, dacă în primăvara lui 2010 62% din germani apreciausituaţia economiei lor drept proastă sau foarte proastă, în toamnalui 2010 68% din germani apreciază drept bună situaţia economieilor.

Datele pentru România au fost culese în perioada 11 noiembrie -1 decembrie 2010, pe baza unui eşantion naţional de 1.001 persoane,cu vârste de cel puţin 15 ani. Marja de eroare a studiului este deplus/minus 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO