Eveniment

Romgaz: Debitul gazelor din import nu a ajuns la cotele normale

04.01.2009, 18:47 14

Romgaz, compania care asigura jumatate din productia interna de gaze naturale, a anuntat ca livrarile din import s-au imbunatatit in cursul zilei de ieri, cand debitul ajunsese sa fie scazut cu doar 20%, in conditiile in care sambata nivelul era cu mai mult de 30% sub cel normal.

Alimentarea cu gaze naturale a pietei locale a fost perturbata din cauza disputei dintre Rusia si Ucraina pe marginea preturilor si datoriilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale rusesti care a dus in prima zi a anului la intreruperea livrarilor de gaze destinate pietei ucrainene din partea Gazprom. Cum 80% din gazul exportat de Gazprom spre Europa tranziteaza Ucraina, Romania s-a aflat printre tarile a caror alimentare a fost afectata. Piata locala isi asigura o treime din necesarul de consum exclusiv din importuri rusesti.
Desi reprezentantii companiei ucrainene de petrol si gaze Naftogaz sustin ca tranzitul de gaze catre Romanie se desfasoara in prezent la capacitate normala, Romgaz spune ca debitul este in continuare sub nivelul considerat normal, dar ca este in crestere fata de sambata, cand livrarile erau reduse cu peste 30%.
"Potrivit informatiilor noastre, debitul este mai scazut cu circa 20% in cursul zilei de azi (ieri - n.r.), ceea ce reprezinta oricum o imbunatatire fata de ziua de sambata, cand era mai scazut cu peste 30%. Romgaz are circa 40% din importul total de gaze, iar acum ceea ce primim este de circa 20% din nivelul obisnuit. Nu este nicio problema in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale a clientilor, iar pentru orice scenariu, inclusiv pentru cel in care importurile din Rusia vor fi complet sistate, exista un plan de actiune", a explicat Francisc Toth, directorul general al Romgaz.
Autoritatile romane au primit in cursul zilei de vineri o atentionare din partea Gazprom in care era specificata o scadere a cantitatilor importate cu circa 32% pana pe 11 ianuarie. "Nu avem niciun fel de probleme, chiar daca am pri-mit comunicarea din partea dispeceratului balcanic al Gazprom legata de reducerea pana in data de 11 ianuarie pe Isaccea cu 3,1 mil. mc de gaze din 7,1 mil. mc. Avem atat rezerve de exploatare, cat si inmagazinate", a declarat ministrul economiei Adriean Videanu, citat de Mediafax.
Un lucru care a actionat ca un factor pozitiv in aceasta perioada a fost decizia Petrom de a inchide combinatul chimic Doljchim incepand de azi, ceea ce asigura o economie de circa 1,2 mil. mc de gaze pe zi. La acest lucru se adauga inchiderea din decembrie a combinatului chimic Azomures, care consuma in medie circa 2 mil. mc de gaze zilnic.
Consumul de gaze in Romania este de 58,5 mil. mc pe zi, din care 33 mil. mc sunt din productia interna, acoperite de la Romgaz, Petrom si alte companii. Reprezentantii Transgaz nu au putut fi contactati. Restul de 25,5 mil. mc de gaz provin din import - 7 mil. mc la livrari normale ale Gazprom - si din depozitele Romgaz.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO