Eveniment

S-a dat startul la fonduri europene de 110 mil. euro pentru companiile cu peste 250 de angajati

10.03.2010, 23:03 45

Companiile mari cu peste 250 de angajati sau care au cifre deafaceri nete de peste 50 de milioane de euro pot sa depuna proiectepentru a lua fonduri europene nerambursabile in cuantum de pana la5 milioane de euro pentru crearea sau modernizarea unei unitati deproductie (fabrica, sectie, instalatie) sau achizitia de instalatiisi echipamente.

Autoritatea de management a Programului Operational SectorialCresterea Competitivitatii Economice (AMPOS CCE), aflata insubordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului deAfaceri, a lansat al doilea apel de proiecte pentru intreprinderimari, bugetul alocat fiind de circa 110 mil. euro.

Companiile mari au posibilitatea ca in intervalul 9 martie - 31mai 2010 sa depuna proiecte prin care pot sa solicite o finantarede la UE de maximum 20 mil. lei, dar nu mai mult de 5 mil. europentru achizitia de terenuri, de cladiri sau constructia saumodernizarea acestora, achizitia de mijloace de transporttehnologice, de instalatii si echipamente, aplicatii informaticelegate de proiect, brevete, licente.

Durata de implementare a unui proiect nu trebuie sa depaseasca36 de luni de zile de la data semnarii contractului definantare.

Pentru a obtine banii europeni, firmele trebuie sa intocmeascaun dosar de finantare conform ghidului solicitantului care se poatedescarca de pe site-ul amposcce.minind.ro. Depunerea dosarelor seface la sediul AMPOS CCE, din Calea Victoriei nr. 152,Bucuresti.

Banii sunt disponibili prin Programul Operational SectorialCresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin pentruconsolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitiitangibile si intangibile in intreprinderi mari".

Practic, prin lansarea celui de-al doilea apel, finantarileeuropene alocate intreprinderilor mari pana in 2013 vor fiepuizate, in cazul in care nu vor mai exista noi alocari de pe alteaxe. Bugetul total alocat pentru intreprinderi mari in perioada2007-2013 este de circa 180 mil. euro.

In cadrul primului apel de proiecte lansat pentruintreprinderile mari in 2008, au fost anul trecut selectate 28 decompanii pentru finantari europene in valoare de 235 mil. lei (58mil. euro) pentru modernizarea fabricilor sau achizitionare deutilaje. Dintre acestea, primele 13 intreprinderi mari vor semnaastazi cu Ministerul Economiei contracte de finantare in valoaretotala de 131,5 mil. lei (31,5 mil. euro).

Aceste companii sunt: Astalrom, Tess Conex, Vrancart, Elvila,Popeci Utilaj Greu, Matrite Dacia, Uzuc, Carpatcement, Somes,Menarom Pec, Napomar, RG Holz Company si Sirfit, cea mai marefinantare solicitata ridicandu-se la 4,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO