Eveniment

Salariile au crescut cu aproape 18% in martie, dar analistii avertizeaza ca optimismul nu va dura

Salariile au crescut cu aproape 18% in martie, dar analistii avertizeaza ca optimismul nu va dura
08.05.2009, 00:00 17
 
Salariul mediu net pe economie si-a temperat in primele luni ale acestui an ritmul de crestere anualizat, cu procente cuprinse intre 12,9% - in luna ianuarie si 19,8% - in februarie, de la procente care ajungeau in prima parte a anului trecut si la 30,7%.
Desi avansul salarial a franat comparativ cu februarie, cresterea de 17,6% din martie poate parea surprinzatoare in contextul in care tot mai multe companii anunta inghetarea salariilor si reducerea bonusurilor.
Cresterea salariala din martie vine din cresterile operate de-a lungul anului trecut si din acordarea punctuala de bonusuri si prime in anumite domenii.
Cel mai puternic fata de februarie au avansat salariile angajatilor din companiile cu activitati de editare (+18%), banci si fabricarea bauturilor (+13%) si productia auto (11%).
Majoritatea companiilor din industria auto au renegociat contractele colective de munca la inceputul anului, majoritatea majorarilor salariale - in cazul in care au fost acordate - intrand in vigoare incepand cu luna martie.
 
Bonusuri pentru 2008
„Cresterea fata de februarie din anumite domenii are la baza acordarea de bonusuri pe baza rezultatelor din 2008, an record pentru sectoare cum este cel financiar-bancar", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank. El apreciaza ca majorarea salariilor este foarte probabil sa devina negativa in termeni reali spre finele acestui an, ceea ce va accentua si mai mult contractia economica in 2009 si 2010.
La randul sau, Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, spune ca trebuie sa se tina cont ca un astfel de ritm de crestere a salariului mediu pe economie nu tine cont de evolutia puterii de cumparare.
„Somajul este in crestere si, per ansamblu, puterea de cumparare a populatiei continua sa scada, lucru evidentiat si de evolutia vanzarilor cu amanuntul", a adaugat Craciun.
„Vom vedea ajustari. Cred ca incetinirea nu va intarzia sa apara. Nu este obligatoriu ca aceasta crestere (17,6% - n.r.) sa se repete", a mai spus el.
 
Bancherii au revenit pe primul loc
Cele mai mari salarii le-au avut in martie angajatii din banci, cu un salariu mediu net de 3.527 de lei (840 de euro), urmati de piloti - 3.305 de lei (786 de euro) si angajatii din industria tutunului - 2.560 de lei (610 de euro), potrivit datelor INS.
Bancherii pierdusera in ultimele luni suprematia in topul celor mai bine platiti salariati, in fata pilotilor si a salariatilor din industria tutunului.
„Incepand cu luna ianuarie a acestui an, INS a schimbat metodologia de calcul al salariilor astfel ca datele de anul acesta pe domenii nu sunt comparabile cu cele din 2008", a precizat Chidesciuc.
La polul opus, cele mai mici salarii le au salariatii din industria de prelucrare a lemnului si cei care lucreaza in hoteluri si restaurante - 760 de lei (180 de euro).
 
Plus 55% la numarul de someri
Rata somajului a urcat in aprilie la 5,7% fata de 3,9% cat era in aceeasi luna a anului trecut, numarul somerilor urcand la aproape 518.000 de persoane, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Fata de luna similara din 2008, anul acesta sunt inregistrati cu 165.000 mai multi someri. Regiunea Bucuresti - Ilfov continua sa inregistreze cea mai scazuta rata a somajului, desi in Capitala se vede un salt usor de la 1,75% in februarie la 1,8% luna trecuta. In localitatile din jurulu Bucurestiului rata somajului a ramas constanta in aprilie atat fata de luna anterioara, cat si fata de aprilie 2008 - 1,6%. In categoria judetelor cu o rata a somajului sub cea nationala mai intra Timis (2,7%), Bihor (3,9%), Constanta (4,3%) si Cluj (4,5%). Cea mai mare rata a somajului a fost inregistrata in aprilie in judetul Vaslui, aceasta fiind de 12%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO