Eveniment

Salariile bugetarilor au scazut cu cel mult 8,4% in noiembrie

11.01.2010, 23:14 43

Zilele fara plata acordate bugetarilor in luna noiembrie aanului trecut ar fi trebuit sa reduca cu 15,5% cheltuielile cupersonalul, insa datele de la Institutul National de Statistica(INS) arata ca salariile angajatilor de la stat au scazut cu valoricuprinse intre 2 si 8,4% in penultima luna a anului trecut.

"Nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% in sanatate, cu13% in administratie publica si cu 11% in invatamant. Atunci candam calculat castigurile salariale medii, am luat in considerare unnumar mai mic de salariati, pentru a putea include zilele deconcediu fara plata in calcul. Insa prin metodologia folosita,fondul de salarii a fost calculat la numarul total de angajati side aceea s-a inregistrat o scadere mai mica a castigurilorsalariale medii fata de cea a fondului de salarii", sustinreprezentantii INS.

Salariul mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% fata de lunaprecedenta, ajungand la 1.366 de lei (325 de euro).

Cele mai mari scaderi salariale au fost in sanatate si asistentasociala, unde castigurile nete au scazut cu 8,4% in noiembrie,ajungand la o valoare neta de 1.249 lei. Si profesorii au avutsalarii cu pana la 5% mai mici in noiembrie. Cele mai mici reducerisalariale de la stat au fost in administratie publica, undesalariile au scazut cu 2%, pana la 1.913 lei. Comparativ cu lunanoiembrie a anului precedent, castigul salarial a crescut cu0,4%.

"Este posibil ca reducerea cu 15,5% a cheltuielilor sa nu sevada nici in statisticile din decembrie, deoarece s-ar putea caunii bugetarii sa fi primit prime de sfarsit de an sau alte platidin urma", spune Gheorghe Gherghina, secretar de stat in MinisterulFinantelor.

"In noiembrie s-au luat destul de putine zile de concediu faraplata fata de luna decembrie, dar nu cred ca este posibila oreducere cu 15% a cheltuielilor cu bugetarii", sustine NicolaeChidesciuc, economist-sef in cadrul ING Bank Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO