Eveniment

Salariile din industria tutunului şi IT au crescut cu 20% în februarie

Gilda Lazăr, corporate affairs manager în cadrul produ­că­torului de ţigarete Japan Toba­cco International România

Autor: Adelina Mihai

05.04.2011, 23:59 169

Salariile nete ale anga­jaţilor români au cres­cut în lunafebruarie cu peste 20% în industria tutunului şi în IT faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut, iar de creşteri salariale de douăcifre (între 14 şi 17%) au mai avut parte salariaţii din activităţide editare şi cei din fabricarea băuturilor, arată datele publicateieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statisticile arată astfel că cel mai bine plătiţi salariaţidin eco­nomie - cei din industria tutunului şi bancherii - au avutparte de cele mai mari creşteri salariale în ultimul an, însăreprezentanţii companiilor de profil nu confirmă aceste majorări. Oposibilă explicaţie poate fi şi faptul că INS face calculeleprivind salariul mediu raportând fondul de salarii la numărul deangajaţi. Astfel, o posibilă majorare salarială se explică în cazulîn care companiile au făcut concedieri în ultimul an, dar aumenţinut acelaşi fond de salarii.

"Nu cunoaştem sursele INS, ceea ce putem spune este că datelerespective nu reflectă situaţia de la JTI. Creşterile salariale dincadrul companiei s-au încadrat în creşterile salariale practicatede companiile multina­ţionale din industria FMCG", a spus GildaLazăr, corporate affairs manager în cadrul produ­că­torului deţigarete Japan Toba­cco International România, com­panie în carelucrează în prezent aproximativ 850 de angajaţi. Anul trecutcompania a făcut câteva restructurări în urma închiderii unorfiliale din ţară.

Salariul mediu net la nivelul întregii economii a ajuns la 1.414lei în luna februarie, înregistrând o creştere nesemnificativă, denumai 0,2%, comparativ cu pe­rioada similară a anului trecut. Faţăde prima lună a acestui an, salariile nete ale angajaţilor ro­mâniau scăzut cu 0,7% în fe­bruarie, scăderea netă fiind de 10 lei.

Cei mai afectaţi de scăderile salariale au fost însă bugetarii,angajaţii din administraţia pu­blică, din sistemul sanitar şi dinînvăţămnt înregistrând scăderi cuprinse între 15 şi 20% faţă deînceputul anului trecut. Deşi salariile bugetarilor ar fi trebuitsă crească - cel puţin teoretic - cu 15% la începutul acestui an(după reducerea de 25% aplicată în iulie 2010), numai înadministraţia publică se vede o creştere de 15,7% a salariilor dinfebruarie comparativ cu luna octombrie - luna de referinţă luată încalcul de autorităţi pentru aplicarea ma­jorării de 15%. Înînvăţământ salariile au crescut cu numai 11,8% faţă de octombrie,în timp ce în sănătate şi asistenţă socială au crescut cu numai10,2%.

O creştere moderată a salariilor a avut loc şi în industrie,unde companiile au raportat majorări salariale medii de 7%. Dealtfel, în luna ianuarie a acestui an, producţia industrială acrescut faţă de aceeaşi lună a anului anterior cu 10,6%, ca serieajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate.

În industria textilă salariile nete au crescut cu 6% în perioadafebruarie 2010-februarie 2011, de la 1.047 lei la 1.118 lei.

"Creşterile salariale au avut loc punctual, în urma comasărilorde personal. Nimeni nu a majorat salariile în 2011 faţă de 2010,însă au fost cazuri în care a crescut productivitatea muncii,pentru că au existat restructurări care au determinat companiilesă-şi co­ma­seze activităţile şi să majoreze salariile angajaţilorcare au pre­luat mai multe respon­sabil­i­tăţi", a spus MariaGrapini, director general al grupului de firme cu activităţi îndomeniul textil Pas­matex, care are aproxi­mativ 400 deangajaţi.

"Fondul de salarii a fost ace­laşi pentru companiile dintextile. De altfel, noi am avut o mare problemă anul trecut cudublarea preţurilor la unele materii prime", a adăugat Grapini,care este şi preşedintele patronatului din industria textilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO