Profesii

In luna martie, bani mai multi

13.05.2003, 00:00 16

Pentru angajatii din majoritatea activitatilor din economie luna martie a adus un plus la salariu, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Exceptie fac numai salariatii din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, care au primit cu 4,3% mai putini bani fata de februarie, cei din  posta si telecomunicatii, care au primit un salariu cu 2,5% mai mic decat in februarie, si cei din transporturi aeriene, ale caror venituri au scazut cu 0,1%. INS explica aceste scaderi prin realizarea unei productii mai mici in ceea ce priveste tehnica de calcul si prin faptul ca angajatii din posta si telecomunicatii au primit in luna ateriaora prime si stimulente.
Pe ansamblul economiei, salariul mediu net a crescut in martie cu 4,2% fata de luna anterioara ajungand la 4,6 mil. lei (128,2 euro). In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta a ajun de la 6,05 mil. lei (171 euro) in februarie, la 6,3 mil. lei (175 euro) (crestere de 4,7%). Acest salt al veniturilor a fost determinat de acordarea de prime in majoritatea activitatilor, de negocieri de salarii in constructii, transporturi, intermedieri financiare, sau reprezinta sume platite din profitul net, in cazul editurilor, al industriei de prelucrare a titeiului si cocsificarea carbunelui, potrivit INS. In ceea ce priveste cresterile din domeniile fabricarii produselor textile si a celor de imbracaminte, prelucrarii lemnului, din industria metalurgica, cea de masini si aparate electrice, acestea au fost determinate de plata orelor suplimentare. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratatea combustibililor nucleari  (i15%). Cei care lucreaza in domeniu intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii, continua sa se situeze pe primul loc in topul celor mai bine platiti angajati. Acestia au plecat de la lucru in martie cu 13,8 mil. lei (383 euro) in buzunar. Pe locurile urmatoare se claseaza angajatii din transporturi aeriene care au avut un venit mediu net de 9,7 mil. lei (269 euro), cei care lucreaza in domeniul fabricarii produselor din tutun - 9,2 mil. lei (257 euro), cu 1,7% mai mult decat in februarie si cei din industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratatea combustibililor nucleari - 9,1 mil. lei (253 euro).



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO