Eveniment

Salariul romanilor va creste in urmatorii cinci ani mai repede decat economia

Salariul romanilor va creste in urmatorii cinci ani mai repede decat economia

Click pentru imaginea marita

15.09.2006, 19:28 31

Premierul Tariceanu spune ca ne dublam PIB-ul in urmatorii 12-13 ani. Dar cum ramane cu salariile romanilor?
Atat economia (PIB), cat si salariile romanilor au avut evolutii oscilante in ultimii 16 ani. Statisticile arata ca Produsul Intern Brut a crescut de 3,8 ori in perioada 1991-2006 (de la 25,1 mld. euro la 94,6 mld. euro anul acesta), in timp ce salariul mediu net pe economie a crescut doar de 2,6 ori (de la 87 de euro in 1991 la 230 de euro in prezent).
Cresterea PIB este insa artificial reflectata in aceste statistici. Inflatia si fluctuatiile cursului de schimb pot duce in statistici la cresterea PIB, desi in realitate a avut loc o scadere economica. De exemplu, intre anii 1997 si 1998, economia a scazut in mod real cu peste 10,6%, in termeni nominali a avut loc o crestere de 33%. Explicatia este ca inflatia a fost mai mare decat deprecierea leului, rezultand astfel un PIB nominal (exprimat in euro) mult mai mare.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat zilele trecute ca PIB va creste cu 50% in termeni reali (peste nivelul inflatiei) in urmatorii 6-7 ani si se va dubla in urmatorii 12-13 ani. Statistic vorbind, PIB se poate dubla in 14 ani, cu conditia unei cresteri economice anuale de 5%. Dar ce evolutie vor avea salariile? In urmatorii cinci ani, salariul mediu net pe economie va creste in termeni nominali cu circa 46%, ajungand la 335 de euro in 2010, fata de 230 de euro anul acesta. Ritmul de crestere al salariului va depasi cresterea economica (44% in termeni nominali), potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). "In mod normal, salariile vor creste peste ritmul inflatiei si in anii urmatori. Salariul real trebuie insa sa creasca mai lent decat castigul de productivitate", spune Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Anul trecut, salariul mediu a inregistrat cea mai mare crestere procentuala (38%) din istoria ultimilor 16-17 ani, efect datorat cotei unice de impozitare, cresterii naturale a salariilor, dar si aprecierii leului.
"Cand salariul creste mai repede decat permite productivitatea, apar presiuni inflationiste, asa cum s-a intamplat anul trecut", a mai spus seful Prognozei. Desi in medie cresterea salariala va depasi ritmul economiei, nu toate domeniile vor evolua la fel. De exemplu, in conditiile unui ritm procentual egal, salariile bancherilor (cel mai bine platiti angajati din economie) vor creste in realitate mult mai rapid decat cele ale profesorilor sau cele ale angajatilor din industria usoara.
Pe viitor, cresterea salariala va depasi usor ca ritm cresterea pe ansamblu a economiei, dar veniturile romanilor vor ramane departe de salariile din Europa de Vest. Totusi, venitul pe cap de locuitor va creste mai repede in Romania fata de statele vestice, dupa cum arata si rapoartele internationale. Un studiu al Economist Intelligence Unit, publicat saptamana aceasta, arata ca nivelul de trai (masurat prin PIB pe locuitor, la paritatea puterii de cumparare) va creste cu circa 35% in urmatorii 5 ani (pana in 2010). Cu alte cuvinte, puterea de cumparare a veniturilor populatiei va creste in viitorul apropiat. Si agentia de rating financiar Standard&Poor's vede o crestere consistenta a veniturilor. Media anuala a veniturilor pe cap de locuitor ar putea ajunge la circa 9.000 de dolari in 2010, fata de 5.200 de dolari anul acesta, spun specialistii S&P.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO