Eveniment

Sarbu: Criza financiara nu va fi urmata de una alimentara. Cum comentati?

28.05.2009, 18:18 22
Ministrul agriculturii Ilie Sarbu a declarat ieri ca nu vede motive pentru care criza financiara s-ar putea transforma intr-o criza a alimentelor in Romania, asa cum anticipeaza unii analisti pentru economia globala.
„Prognozele nu indica faptul ca va veni o criza alimentara. In anumite colturi ale lumii se moare de foame, asta o stim, dar Romania are un potential agricol de 20 de milioane de hectare de teren cultivabil, care sa ajunga pentru 80 de milioane de locuitori", a spus Sarbu. In prezent suprafata agricola a Romaniei este de 14 mil. hectare, din care suprafata arabila este de 9 milioane de hectare.
Ministrul a mai afirmat ca pentru subventionarea irigatiilor in agricultura au fost alocate in plus 100 mil. lei, fata de suma de 150 mil. lei stabilita anterior, pe fondul prognozei de seceta pentru acest an.
Scopul acestor fonduri este punerea in functiune a unor sisteme de irigatii pe suprafete suplimentare de 200.000 ha teren arabil, fata de cele 560.000 ha care pot fi irigate cu subventia alocata initial. Subventia acopera 70% din cheltuieli. Irigatiile sunt realizate de Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), care are contracte in prezent cu circa 420 de asociatii de agricultori. Acestia detin impreuna circa un milion de hectare de teren arabil.
Valentin Apostol, directorul general al Directiei generale Imbunatatiri Funciare si Fond Funciar din cadrul ministerului, a precizat ca ANIF are in acest moment solicitari de la organizatii de agricultori pentru suprafete suplimentare de 140.000 de hectare de teren.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO