Eveniment

Scumpirile au ajuns si la medicamente: plus 6% de la 1 aprilie

02.02.2010, 23:11 16

Actualizarea cursului de schimb la nivelul de 4,25 lei/euro vadetermina majorarea pretului medicamentelor de la 1 aprilie,impactul maximal fiind estimat de producatorii internationali lamaximum 6%.

"Aceasta ajustare poate sa aiba loc numai in limita a ceea ce seschimba ca si curs valutar. Politica Ministerului Sanatatii nuvizeaza cresteri de preturi, dar prin legea bugetului pe 2010 esteprevazut un curs valutar de 4,25 lei la un euro, fata de patrulei", a declarat ministrul sanatatii Cseke Attila citat deMediafax. Ministerul nu a facut estimari cu privire la procentul cucare pretul acestor produse va creste.

Potrivit legislatiei in vigoare, actualizarea pretuluimedicamentelor din import care se elibereaza pe baza de prescriptiemedicala se face anual pe baza cursului de schimb stabilit inbugetul de stat. Potrivit estimarilor Asociatiei Romane aProducatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), aceastacategorie de medicamente genereaza sub 60% din intreaga piatafarma, estimata la 1,8-1,9 mld. euro anul trecut.

"Teoretic impactul maxim este 6,25%, adica diferenta dintre noucurs de schimb si actualul nivel luat in calcul. Preturile vor fiinsa influentate si de cursul de schimb al monedelor care nu facparte din zona euro si care au avut evolutii diferite", a spus DanZaharescu, director executiv al ARPIM. Pentru medicamentele ceprovin din state care nu au trecut la euro, cursul de schimb luatin calcul este cel oferit de Comisia Nationala de Prognoza.

Potrivit Mediafax, cel mai mult se vor scumpi medicamentele dinElvetia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate dinPolonia se vor ieftini cu 11% pentru ca leul s-a intarit fata dezlot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO