Eveniment

„Scutirea de CAS la somajul tehnic ne ajuta, dar tot dam 75% din salariu unor angajati care nu produc”

„Scutirea de CAS la somajul tehnic ne ajuta, dar tot dam 75% din salariu unor angajati care nu produc”

1: Maria Grapini, presedintele FEPAIUS: Era mai rentabil daca acel procent din salariu era platit din fondul de somaj si nu din fondul de salarii al companiei. 2: Nicoleta Pantea, HR manager, Lindab: Cel putin deocamdata nu ne gandim sa apelam la aceasta masura in perioada urmatoare.

07.02.2010, 23:20 11269

Decizia Guvernului de a nu impune plata CAS in cazul companiilorcare isi trimit angajatii in somaj tehnic este bine-venita, insaangajatorii spun ca le este greu sa dea 75% din salariu angajatilorcare nu produc timp de trei luni.

Guvernul a decis sa acorde, incepand cu 1 februarie 2010, o nouaperioada de trei luni de somaj tehnic in care nu va mai impuneplata CAS pentru angajati, a anuntat premierul Emil Boc lasfarsitul saptamanii trecute. Masura, care a fost aplicata si anultrecut, a fost adoptata saptamana trecuta dupa o perioada in caresindicatele au facut presiuni puternice si au amenintat cu protestein cazul in care Guvernul nu ar fi prelungit somajul tehnic. Sindicalistii au spus ca 200.000 de angajati riscasa fie disponibilizati din luna martie, daca masura somajuluitehnic nu este prelungita.

Firmele aflate in dificultate isi pot trimite angajatii in somajtehnic pentru o perioada de pana la 90 de zile, timp in care le voracorda indemnizatii de minimum 75% din salariu, pentru care nutrebuie sa plateasca contributii la asigurari sociale. Uniiangajatori spun ca apeleaza la somaj tehnic doar pentru caprocedura de desfacere a contractelor de munca este greoaie.

Trebuia platit din fondul de somaj

"Somajul tehnic nu poate fi o masura rentabila pentru angajator,pentru ca trebuie sa plateasca 75% din salariu fara ca angajatul saproduca nimic. Era mai rentabil daca acel procent din salariu eraplatit din fondul de somaj si nu din fondul de salarii alcompaniei", spune Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronaledin Industria Usoara (FEPAIUS), care reprezinta 10.000 de firme dinRomania din domeniul textilelor, confectiilor si pielariei. Cutoate acestea, ea mai precizeaza ca somajul tehnic este o masura deprotectie pentru angajati, iar in acelasi timp, angajatorul isipoate pastra forta de munca calificata, acestea fiind principaleleavantaje ale masurii.

"Este un cost suplimentar pentru angajator, dar nu este o masuraobligatorie. Insa procedura de desfacere a contractelor de muncaeste greoaie, iar cautarea si angajarea de noi salariati dupa oanumita perioada, cand vin comenzile, nu este usoara", spuneGrapini.

De aceeasi parere este si Bogdan Toth, general manager alcompaniei de consultanta in management HR4U din Timisoara, carespune ca somajul tehnic este o practica des folosita in randulangajatorilor din vestul tarii inca din luna martie a anuluitrecut. Somajul tehnic este o decizie temporara avantajoasa dacafirmele stiu ca vor avea cereri de comenzi sau urmeaza sa incheiecontracte in viitorul apropiat.

"Mi-e greu sa cred ca o multinationala, de exemplu, ajunge sa numai aiba bani sa-si plateasca salariatii", explica Toth. El credeca, in cazul in care se vor confrunta cu o lipsa a comenzilor,companiile vor apela si anul acesta la somajul tehnic.

"Majoritatea angajatilor trimisi in somaj tehnic sunt oamenivalorosi, scolarizati, pe care angajatorii nu vor sa-i piarda detot, ci doar sa reduca niste cheltuieli pentru perioada in care nusunt productivi", adauga Toth.

Si Nicoleta Pantea, HR manager in cadrul producatorului demateriale de constructii Lindab, spune ca a luat in calcul anultrecut varianta somajului tehnic pentru cei 141 de angajati.

"Am analizat acum un an posibilitatea trimiterii angajatilor insomaj tehnic. Poate fi o decizie rentabila daca suspendareaactivitatii este temporara, pentru ca merita sa platesti o partedin salarii fara contributii. Cel putin deocamdata nu ne gandim saapelam la aceasta masura in perioada urmatoare", spune Pantea.

Costuri de 100 mil. euro

Guvernul va aloca pentru prelungirea in 2010 a facilitatiloracordate prin somajul tehnic, cu suportarea de catre stat a uneiparti din salariul angajatului si scutire de la plata unorobligatii fiscale, un buget total de 439 mil. lei (100 mil. euro),pentru intrarea in acest sistem de somaj a 200.000 de angajati.

Daca toti cei 200.000 de angajati ar fi intrat in somaj,Guvernul ar fi pierdut aproximativ 1 mld. euro, din neincasareaimpozitelor pe munca si din plata alocatiilor de somaj, potrivitunui calcul al ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO