Eveniment

Seceta aduce importuri de cereale din Brazilia

29.08.2007, 18:05 41

Romania va importa cantitati semnificative de grau, porumb si floarea-soarelui, ca urmare a productiei interne reduse de seceta, din Brazilia fiind aduse deja pe piata romaneasca circa 250.000 de tone de porumb, se arata intr-un raport realizat de Departamentul American pentru Agricultura (USDA).
Productia totala de porumb este estimata in acest an la trei milioane de tone, o treime fata de nivelul de anul trecut.
"Productia de porumb este estimata sa atinga un minim istoric de trei milioane de tone, astfel ca importurile din Brazilia sunt in crestere si totalizeaza deja 0,25 milioane de tone. Porumbul din Brazilia este disponibil la un pret de circa 315 dolari pe tona, de trei ori mai mult decat anul trecut. In mod normal, necesarul de porumb ar fi fost importat din statele invecinate, dar, in acest an, surplusul exportabil din regiune este scazut", se arata in raportul USDA.
De asemenea, Romania va importa circa 1,1 milioane de tone de grau, recolta din acest an, de circa trei milioane de tone, reprezentand circa jumatate din nivelul de anul trecut.
"Avand in vedere recolta de grau din acest an, ne asteptam la importuri de 1,1 milioane de tone, pana la finele anului agricol 2007-2008. Firmele au importat deja grau din Serbia, inainte ca exporturile de cereale din aceasta tara sa fie interzise", se spune in analiza USDA.
Raportul arata ca pretul graului pe piata romaneasca este de 280-290 de dolari pe tona, cu 20-25% mai mult decat in luna precedenta si aproape triplu fata de pretul de anul trecut, de 100-115 dolari pe tona. Preturile la graul din import sunt insa si mai mari, iar eventuale livrari din SUA nu sunt rentabile pentru morari.
"Avand in vedere cotatia actuala la grau din Statele Unite, costurile de trasport, costurile de vama si de gestionare a transporturilor, graul ar fi disponibil in portul Constanta la un pret de 350 de dolari pe tona, mai mult decat pretul de pe piata locala. Morarii considera acest pret nerentabil. Totusi, pe masura ce stocurile interne de grau sunt consumate, iar cantitatile disponibile in regiune sunt limitate, noi surse de grau si faina de grau trebuie identificate", arata Departamentul American pentru Agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO