Eveniment

Seceta incetineste cresterea economica

31.07.2007, 18:21 18

La nivel macroeconomic, impactul secetei ar putea fi resimtit anul acesta printr-o crestere economica sub estimari, o usoara crestere a preturilor si a deficitului comercial cauzat de importurile agroalimentare mai mari, spun specialistii in prognoze, chestionati de ZF.
"Inca nu au aparut trenduri semnificative de schimbare sau socuri in economie, din cauza secetei", considera Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoze Economice al Academiei Romane. El afirma ca impactul negativ al secetei ar putea fi absorbit ca un soc obisnuit, la fel ca alte fluctuatii sezoniere.
In cel mai rau caz, seceta ar putea reduce cresterea economica cu jumatate de procent, spune Albu, adica o crestere economica de 6% fata de prognoza oficiala de 6,5% avansata in primavara.
"Doar unele regiuni si unele suprafete au fost afectate de seceta, ramane sa vedem datele privind recolta pentru a face noi calcule. Problema de fond ramane si se refera la irigatii", spune Albu, domeniu unde este nevoie de investitii pe termen lung pentru a contracara viitoarele perioade de seceta.
O viziune asemanatoare are si Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El spune ca seceta nu va avea un impact major si ca mai trebuie asteptat o luna pana la primele estimari privind influenta tabloului macro.
"Probabil ca productia agricola de toamna va fi cea mai afectata, dar calcule exacte pot fi facute abia mai tarziu", spune Ghizdeanu.
Importurile agroalimentare nu vor creste semnificativ anul acesta, estimeaza el, pentru ca exista deja stocuri, plus productia agricola ce a fost deja sau va fi recoltata.
De fapt, considera Ghizdeanu, singura influenta a secetei asupra datelor macro de anul acesta va fi asupra cresterii economice, in sensul incetinirii PIB. Cresterea preturilor si eventual a deficitului comercial agroalimentar s-ar putea manifesta abia la anul.
La legume si fructe, influenta pe pret si importuri ar putea aparea inca de anul acesta, in timp ce la plante tehnice si cereale, mai ales porumb, presiunea pentru scumpire si cresterea importurilor vor aparea abia la anul, a mai estimat Ghizdeanu.
Anul acesta, deficitul din comertul agroalimentar ar putea ajunge la 2,5 miliarde de euro, fata de 1,57 mld. euro anul trecut, in crestere cu 60%, daca este luat in calcul scenariul cel mai pesimist pentru cresterea importurilor agricole. Exporturile ar putea atinge in premiera un miliard de euro, in timp ce importurile ar putea ajunge la 3,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO