Eveniment

Seceta va aduce agricultura la cea mai scazuta contributie in PIB din istorie

Seceta va aduce agricultura la cea mai scazuta contributie in PIB din istorie
16.05.2007, 19:15 25

Efectele secetei ar putea fi "destul de severe" daca previziunile meteo pentru anul acesta se vor dovedi corecte, considera Decebal Traian Remes, ministrul agriculturii.
"Daca previziunile sunt corecte, efectele sunt destul de severe. Agricultura isi va reduce aportul la PIB, vor scadea veniturile din agricultura si implicit zootehnie, deci se vor diminua si impozitele si taxele la buget din aceste domenii. Pentru a asigura necesarul populatiei, vor creste importurile in anumite sectoare si va fi un dezechilibru si mai mare pe contul curent", a afirmat ministrul Remes.
El a precizat ca a mai trait vremuri grele pentru agricultura, in perioada cand a fost ministru de finante, inaintea anului 2000. "Este dureros pentru mine sa traiesc acum la agricultura ce am trait in 1999 si 2000 la Finante, cand seceta a afectat serios PIB-ul. Daca agricultura ar fi ramas atunci pe zero, cresterea economica din 2001 ar fi inceput din 1999. Atunci agricultura a redus procente din PIB din cauza unei situatii similare cu ceea ce ne paste acum", a declarat el.
Anul acesta, daca seceta va provoca o noua reducere a productiei agricole, dupa dezastrul provocat de inundatii in 2005, agricultura ar putea ajunge la cea mai mica pondere in PIB din istorie, fiind depasita de constructii la formarea PIB pentru prima data in ultimii 17 ani.
Ministrul a mai precizat ca "nu vor fi declarate zone calamitate, pentru ca nu au apelat la sistemul de irigatii, indiferent de tarife. Acolo unde s-a facut contractarea, dar suprafetele n-au fost date, din cauza tarifelor sau a altor motive, cu atat mai mult nu vor fi declarate zone calamitate".
Seceta s-a accentuat, in perioada 4-6 mai, in special in sudul si sud-estul tarii, conform datelor Agentiei Nationale de Meteorologie. Totodata, pentru perioada urmatoare este estimat ca deficitul de apa din sol sa se accentueze in zona de sud si sud-est, pe fondul cerintelor mari de apa ale plantelor aflate in faza de inspicare.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, actualizate saptamana trecuta, o suprafata de circa 210.000 de hectare de culturi insamantate in toamna a fost afectata de seceta, reprezentand aproximativ 8% din totalul de 2,6 milioane de hectare cultivate in toamna anului trecut.
"Este posibil ca anul agricol 2007 sa semene cu 2005, in sensul ca economia ar putea incepe anul cu o crestere semnificativa, care va incetini considerabil pe parcursul verii din cauza conditiilor meteo nefavorabile", crede Dorin Mantescu, director de venituri bugetare in Ministerul Economiei si Finantelor. "Desi agricultura are o pondere sub 10% in PIB, ea poate influenta economia, in sensul in care un an agricol bun creste PIB-ul, ca in 2004, sau reduce, ca in 2005", a continuat el.
Producatorii agricoli confirma situatia dificila din agricultura. Mihai Anghel, director general al companiei Cerealcom Dolj, spune ca unele culturi au fost afectate aproape integral. "Din cauza lipsei de apa ne-a fost afectata intreaga cultura de toamna de grau si rapita, in proportie de 100%, iar daca nu va ploua saptamana aceasta in curand vom pierde si productia de primavara de porumb si floarea-soarelui". Potrivit lui Anghel, Cerealcom a inregistrat pana in acest moment pierderi de 15 milioane de lei vechi (1.500 de lei noi) pentru fiecare din cele 25.000 de hectare detinute in judetul Dolj.
Terenurile Cerealcom sunt asigurate prin companiile Asiban si Asirom, dar niciuna dintre acestea nu face asigurari in caz de seceta, aceste pagube fiind despagubite de stat prin intermediul legii calamitatilor in agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO