Eveniment

Sectorul privat romanesc, cu cea mai slaba contributie la PIB

11.03.2004, 00:00 57



Tarile din zona Europei Centrale si de Est au o integrare comerciala foarte buna cu Uniunea Europeana, insa trebuie sa fie deschise mai mult catre comertul din regiune, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Pradeep Mitra.



El a facut aceasta remarca la conferinta "Crearea de noi parteneriate in Europa emergenta", organizata Overseas Private Investment Corporation, agentie in subordinea guvernului Statelor Unite.



Mitra a apreciat ca procesul de tranzitie la economia de piata este avansat in aceasta regiune, fara sa fie consemnate inversari ale acestei tendinte. In acelasi timp, toate tarile din regiune au reusit sa obtina stabilitatea macroeconomica. Rate ridicate ale inflatiei mai sant inregistrate doar in Romania, unde inflatia medie anuala este de peste 14%, si in Serbia si Muntenegru, unde se situeaza la 12-13%.



Oficialul Bancii Mondiale a apreciat ca pozitiva cresterea ponderii sectorului privat in economie, subliniind insa necesitatea reducerii costurilor de inregistrare ale companiilor, a cheltuielilor cu iesirea de pe piata, precum si necesitatea aplicarii efective a contractelor semnate. Astfel, sectorul privat din Romania contribuie cu peste 60% la formarea produsului intern brut (PIB), in vreme ce in Bulgaria si Albania, indicatorul depaseste 70%, iar in Cehia, Ungaria, Slovacia si Estonia se apropie de 80%.



Reducerea sectorului de stat face piata mai flexibila, iar diminuarea cheltuielilor publice, ca procent din PIB, ar putea avea ca efect si scaderea ratelor reale ale dobanzilor. In ceea ce priveste somajul, sant inregistrate niveluri relativ ridicate in unele state, partial ca urmare a existentei unui sector informal al economiei. In Romania, sectorul informal este apreciat ca avand o pondere de circa 16-17% din PIB, in vreme ce in Bulgaria acesta depaseste 30%, iar in Macedonia se apropie de 45%.



De asemenea, infrastructura in regiune are nevoie de investitii, chiar daca nivelul actual este considerat ca fiind rezonabil. Spre exemplu, numarul liniilor de telefonie fixa si mobila la 1.000 de locuitori se apropie de 1.000 in Slovenia, 800 in Republica Ceha, circa 700 in Ungaria, peste 400 in Bulgaria si aproximativ 300 in Romania. Spre comparatie, in Cipru, numarul liniilor telefonice este de circa 950 si aproximativ 1.100 in Grecia sau Portugalia.





Fond nou pentru Europa de Est



Overseas Private Investment Corporation (OPIC), agentie aflata in subordinea guvernului SUA, va constitui un fond de investitii, in valoare de circa 145 milioane de dolari, destinat proiectelor din tarile Europei Centrale si de Est, a declarat ieri la Bucuresti, presedintele OPIC, Peter Watson.



El a precizat ca OPIC va contribui cu 45% din capitalul fondului, respectiv 65 milioane de dolari, restul sumei urmand sa fie atrasa de administratorul fondului, care va fi selectat in cateva luni.



Prin crearea acestui fond, organizatia isi propune sa identifice cateva din oportunitatile de afaceri din regiune si sa aduca infuzii de capital in companiile noi si in dezvoltare.



Infiintata in 1971, OPIC a participat la peste 3.200 de proiecte de investitii in tarile in dezvoltare, in valoare de circa 150 miliarde de dolari. Dintre acestea, 126 de proiecte, in valoare de aproape 2,7 miliarde de dolari, au vizat tarile in tranzitie din Europa. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO