Eveniment

Senatorul Banias şi şeful în MAI Mironescu, ţinte „premium“ în cazul evaziunilor din Portul Constanţa

Ca secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu a avut acces direct la informaţiile secrete privind infracţionalitatea economică şi evaziunea fiscală

Senatorul Banias şi şeful în MAI Mironescu, ţinte „premium“ în cazul evaziunilor din Portul Constanţa

Autor: Gabriel Razi

23.05.2011, 23:47 313

Procurorii anticorupţie au descins ieri în forţă în vămile dinConstanţa şi Bucureşti într-o operaţiune care era, într-un fel,aşteptată, fiind cerută încă din luna februarie de preşedinteleTraian Băsescu.

Pentru prima dată însă în vizor într-o singură opera­ţiune aufost luaţi doi importanţi membri ai PDL din Cons­tanţa, senatorulMircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, care deţinea o poziţie extremde pu­ternică. Mironescu, 43 de ani, era un vechi membru al PDLcare înainte de a ajunge în poziţia din Ministerul de Interne, carei-a asigurat acces direct la informaţiile privindinfracţionalitatea economică şi evaziunea fiscală, a lucrat în zonaafacerilor maritime, fiind pe rând căpitan de vas, căpitan de cursălungă şi director în cadrul Admi­nistraţiei PortuluiConstanţa.

La rându-i, înainte de a ajunge senator, Banias deţinuse poziţiade director al Administraţiei Portului Constanţa. Pe linie politicăBanias este vicelider al grupului senatorilor democraţi, iar înfebruarie trecut când a fost scos de sub urmărie penală în cazulUCM Reşiţa pentru presupusul export fictiv cu motoare pentru cares-ar fi solicitat returnarea de TVA de 60 de milioane de euro,fostul ministru de interne Vasile Blaga se felicita că partidul nul-a sancţionat pe Banias pe linie politică.

Atât Laurenţiu Mironescu, cât şi Mircea Banias sunt oamenifoarte bogaţi. Mironescu deţine mai multe proprietăţi imobiliare înzona litoralului, conduce un autoturism de teren Land RoverDefender cumpărat în 2007 şi are conturi în bănci de aproape 60.000de euro. Mironescu are o datorie de 320.000 de euro scadentă în2020 către o persoană fizică.

DNA îi acuză de evaziune fiscală

DNA îi acuză însă pe cei doi că au participat prin intermediulfirmei Euro Shipping Services, unde erau amândoi acţionari, la oevaziune fiscală de un milion de euro provocată de importul deproduse petroliere şi alte produse venite, potrivit unor sursejudiciare din China, pentru care nu s-au plătit taxe vamale sau TVAla nivelul stabilit de lege.

Ieri în zorii zilei poliţişti şi membri ai trupelor specialeînsoţiţi de procurori au descins în 50 de locuri în Constanţa şiBucureşti. În urma operaţiunii, Mircea Banias a fost condus la DNA,dar casa lui nu a fost percheziţionată întrucât fiind sennator eranevoie de un aviz al Senatului, în schimb procurorii au intrat încasa lui Mironescu de unde au ridicat documente.

În acest dosar mai sunt vizaţi şi Adrian Pătraşcu, directoruladjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Fron­tieră Constanţa,Lucian Marius Cotizo, şeful Direcţiei pentru Accize şi OperaţiuniVamale Bucureşti, şi câţiva zeci de vameşi şi un poliţist defrontieră care coordonau activităţile de control al documentelor înPortul Agigea Sud. După întâlnirea cu procurorii în Bucureşti lasediul DNA, Banias a declarat presei că a fost pus oficial suburmărire penală pentru trafic de influenţă, însă a afirmat căacuzaţiile sunt nefondate, el neavând nicio legătură cu transportulde produse din China. Întrebat dacă îl cunoaşte pe LaurenţiuMironescu, Banias a recunoscut că sunt prieteni şi că suntparteneri în cadrul unei companii.

Singura firmă în cadrul căreia Laurenţiu Marinescu şi MirceaBanias sunt acţionari este Euro Shipping Services srl, companie cuafaceri de 1,5 milioane de lei (350.000 de euro) în 2009, înscădere cu 11% faţă de anul anterior, un număr mediu de 21 deangaţi şi un profit de 356.000 de lei (84.000 de euro), în scăderecu 50% faţă de anul anterior, conform datelor de la RegistrulComerţului.

Afacerea contrabandei din vămi

Controalele din vămile din România a izbucnit la începutulacestui an odată cu anunţul că nu vom intra în zona Schengen caurmare a disfunţionalităţii sistemului de justiţie şi din cauzaacuzelor de corupţie privind vă­mile româneşti.

În luna februarie au fost arestaţi 30 de vameşi şi poliţişti defrontieră la punctul de trecere a frontierei Siret. Descinderile auscos la iveală că încasările din mită pe o tură de 12 ore se situauîntre 1.500 de euro şi 6.000 de euro. Tot în februarie procuroriianticorupţie au des­cins la vama Ploieşti vizând mai mulţilucrători vamali şi mai multe firme care fac import-export culegume şi fructe. Preşedintele Băsescu a cerut în martie, labi­­lanţul Ministerului Public că ar vrea să facă acţiuni atât lavămile din interiorul ţării, cât şi în vama Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO