Eveniment

„Sfânta Maria“ şi producţia de grâu ţin în echilibru cursul leu/euro

„Sfânta Maria“ şi producţia de grâu ţin în...

Autor: Iulian Anghel

16.08.2021, 00:08 1561

Concediile românilor din străi­nă­tate făcute în ţară şi ploile din pri­mă­vară care vor aduce producţii re­cord de cereale ţin cursul de schimb la sub cinci lei/euro, în ciuda faptulul că deficitul contului curent al balan­ţei de plăţi a crescut cu 75% la şase luni, an/an, până la 7 miliarde de euro.

„Este o situaţie atipică. Producţia de grâu şi Sfânta Marie (sărbătoarea din 15 august - n.red.), când românii din străinătate se întorc acasă şi schim­bă valuta în lei, apără cursul“, spune Adrian Vasilescu, BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat la şase luni 7 mld. euro, un plus de 75% an/an.

Totuşi, leul înregistrează o uşoa­ră apreciere, în ciuda lecţiilor de manual care spun că un deficit de cont în creştere depreciază moneda. De pildă, cursul BNR era joi 12 au­gust de 4,9184 lei pentru un euro, iar a doua zi, vineri, de 4,9118 lei pentru un euro, adică s-a apreciat modest. Casele de schimb vând euro chiar sub cursul oficial al BNR.

„De regulă, când deficitul de cont curent urcă, moneda ţării pe pia­ţa valutară pierde teren. Acum leul se apreciază uşor, în mod para­do­xal. De altminteri, dacă ne uităm pe datele din urmă, vom vedea to­tuşi că în ultimii 13 ani leul s-a de­pre­ciat faţă de euro cu doar 9 bani“, comentează Adrian Vasilescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO