Eveniment

Sfarsit de an cu mai multi bani in buzunare

30.01.2004, 00:00 14



Majoritatea romanilor au plecat acasa in ultima luna a anului trecut cu mai multi bani in buzunar. Primele de sarbatori, plata concediilor de odihna restante sau neefectuate in cursul anului si plata orelor suplimentare au determinat o crestere a salariului mediu net lunar pe ansamblul economiei cu 12,3%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Astfel, in decembrie 2003, salariul mediu net a fost de 5,6 mil. lei (139,4 euro), iar cel brut a ajuns la 8,06 mil. lei (aproape 199 euro).



Cele mai spectaculoase cresteri s-au inregistrat in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, unde angajatii au castigat cu 45,1% mai mult decat in noiembrie, in industria tutunului - 44,5% si in domeniul postei si telecomunicatiilor - 44,3%.



De altfel, salariatii din aceste domenii fac parte din categoria celor mai bine platiti. Liderii acestei categorii continua sa ramana angajatii din domeniul intermedierilor financiare, cu un venit mediu net de 18,4 mil. lei (455 euro). Ei sunt urmati de cei care lucreaza in domeniul fabricarii produselor din tutun, cu un venit mediu net de 15,2 mil. lei (375 euro), in asigurari (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) - 11,6 mil. lei (287 euro) si cei din industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii - 11,6 mil. lei (287 euro).



Categoria angajatilor cu cele mai mici salarii este alcatuita din cei care activeaza in industria lemnlui si a mobilei, silvicultura si salubritate. Ei au avut in decembrie castiguri nete intre 2,9 milioane lei (73 euro) si 3,9 milioane lei (96,2 euro).



Singurii care nu au castigat mai mult in decembrie au fost angajatii din industria de mijloace ale tehnicii de calcul - ale caror venituri chiar au scazut cu 1% fata de luna anterioara.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO