Eveniment

SIF Banat-Crisana trebuie sa aduca 1,2 mil. euro la Copsa Mica

13.04.2006, 00:00 19

Producatorul de zinc si plub Sometra Copsa Mica, detinut de compania greaca Mytilineos Holdings, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 56,8 milioane de lei (16,2 mil. euro).

Din aceasta suma, aproximativ 50 de milioane de lei (14,3 mil. euro) reprezinta conversia in actiuni a unei creante pe care actionarul majoritar o are fata de societate, restul de 6,8 milioane de lei (1,94 mil. euro) reprezentand aporturi in numerar ale actionarilor minoritari, conform dreptului de preferinta.

In urma acestei majorari, capitalul social al Sometra ar urma sa se ridice la 96,5 milioane de lei (peste 27,5 mil. euro).

Actionarul majoritar al companiei, compania elena Mytilineos Holdings, detine aproape 88% din actiuni, principalul actionar fiind SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 7,65%. Pentru a-si mentine participatia, SIF Banat-Crisana ar trebui sa vina cu un aport in numerar de 1,24 milioane de euro. In cazul in care actionarii minoritari nu vor subscrie in cadrul majorarii, Mytilineos Holdings va ajunge sa detina o participatie de 94,5%.

Sometra Copsa Mica este unul din cei mai mari poluatori din Romania. Cu toate acestea, combinatul a reusit sa obtina anul trecut acordul integrat de mediu, dupa ce compania a prezentat un program de investitii pentru aducerea companiei la un nivel admis de poluare. Investitiile de mediu la Sometra ar urma sa se ridice la circa 18 milioane de euro in urmatorii ani.

Compania a realizat in primele noua luni ale lui 2005 o cifra de afaceri de 70,3 milioane de lei (20,8 milioane de euro), cu 11% mai mica in lei, comparativ cu perioada similara a lui 2004. In aceste conditii, societatea a inregistrat pierderi in valoare de 31 de milioane de lei (8,56 milioane de euro).

La sfarsitul primelor trei trimestre ale lui 2005, compania avea datorii curente de circa 35 mil. euro.

In 2004, Sometra a avut o cifra de afaceri de 30,5 milioane de euro si pierderi de 0,45 milioane de euro.

Sometra Copsa Mica produce zinc rafinat si plumb electrolitic pentru piata interna si piata externa. Printre clientii interni ai companiei se numara Metrom Brasov, Progresul si Santierul Naval Constanta, pentru zinc, si Rombat Bistrita si Acumulatorul Bucuresti, pentru plumb electrolitic. Principalul client extern este actionarul majoritar Mytilineos Holdings.

Actiunile Sometra Copsa Mica sunt listate pe RASDAQ, insa sunt foarte putin lichide. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat in octombrie 2005 la pretul de 0,35 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 1,59 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO