Eveniment

Situatie confuza in privinta furnizarii de produse medicale

06.01.2004, 00:00 15



Situatia furnizarii de produse medicale catre spitalele cu datorii inca din 2002 era confuza ieri cand ministrul Sanatatii declara ca solutiile de plata sunt inca in discutie, in timp ce asociatia furnizorilor anuntase, inca din decembrie, ca va sista livrarile incepand din 5 ianuarie 2004.



"Marti (astazi - nr) ne vom intalni cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a cauta solutii pentru plata datoriilor'', a spus ministrul Ovidiu Branzan, care insa nu a prezentat nici o posibila solutie pentru deblocarea sistemului.



Branzan face parte, alaturi de ministrul controlului si cel al finantelor, dintr-o comisie constituita de Guvern in ultima sedinta de anul trecut, pentru identificarea solutiilor de plata a medicamentelor si produselor medicale livrate unitatilor medicale in 2002. Scopul acestei comisii era sa evite sistarea furnizarii la inceputul anului 2004.



In 23 decembrie, ministrul sanatatii prezentase membrilor guvernului situatia ce putea fi creata in sitemul sanitar in urma neplatii integrale a arieratelor inregistrate pe anul 2002 de spitale catre furnizorii si distribuitorii de medicamente si produse medicale. Ca urmare, guvernul a dispus constituirea de urgenta, in primele zile ale anului 2004, a unei Comisii de lucru pentru a analiza si gasi cadrul juridic in vederea achitarii restului de sume datorate de spitale pentru 2002 si pentru care au fost respectate procedurile legale de achizitii. Guvernul a hotarat ca aceasta comisie sa prezinte asociatiilor furnizorilor si distribuitorilor solutiile gasite, astfel incat sa existe un grafic de plati clar pentru a se evita posibilele disfunctii ce vor aparea in sistemul sanitar prin sistarea livrarilor catre spitale in ianuarie.



Decizia Cabinetului Nastase a fost precedata de un avertisment al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) potrivit caruia livrarile vor fi sistate total in data de 5 ianuarie, urmand sa fie imediat ce facturile vor fi achitate. Presedintele AFPM, Cristian Hotoboc spunea ca membrii asociatiei, precum si cei ai distribuitorilor, sunt nemultumiti de solutia guvernamentala, prezentata anterior de ministrul sanatatii, Ovidiu Branzan, potrivit careia plata datoriilor va fi facuta dupa urmatoarea rectificare bugetara, din aprilie 2004.



Hotoboc preciza ca firmele furnizoare de produse medicale si medicamente inregistrau, la sfarsitul anului 2002, arierate in valoare de 9.195 de miliarde de lei la spitale. Pana acum, din aceasta suma au fost platiti doar 4.523 de miliarde de lei, 4.672 mld. lei ramanand neachitate. Pentru facturile neincasate, in valoare de 9.195 mld. lei, companiile furnizoare de medicamente si produse medicale au platit statului TVA in valoare de 1.767 mld. lei (41 mil. euro). Timp de doi ani, statul a incasat de la populatie, din asigurari de sanatate, mult mai multi bani decat s-au alocat pentru a trata bolnavii, a apreciat presedintele AFPM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO