Eveniment

Spalari de bani de 338 mil. euro de la inceputul anului

28.09.2004, 00:00 18

Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a depistat de la inceputul anului tranzactii prin care au fost "reciclati" 338 de milioane de euro, a declarat ieri Iulian Dragomir, presedintele institutiei.
"Principalele surse din care au provenit banii au fost evaziunea fiscala, in 45% din cazuri, inselaciunea in domeniul financiar -bancar (18% din cazuri), inselaciunea, bancruta frauduloasa sI rambursarea ilegala de TVA", a spus Dragomir.
Presedintele ONPCSB a declarat ca de la inceputul anului au fost trimise Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie 319 sesizari.
Dragomir a precizat ca a stabilit, cu procurorul general Ilie Botos, ca experti din cadrul Oficiului sa fie delegati la Parchete, iar o echipa de procurori sa fie delegata in cadrul ONPCSB, in scopul intaririi cooperarii dintre cele doua institutii.
Dragomir a mai spus ca la sesizarea expertilor Bancii Nationale a Romaniei au fost efectuate controale la doua mari banci cu actionariat strain,in urma carora s-a descoperit ca acestea nu au raportat tranzactii suspecte in valoare de mai multe zeci de milioane de euro. "Bancile au fost sanctionate cu amenzi contraventionale de 100 si respectiv 590 de milioane de lei. Institutiile bancare au contestat insa decizia in justitie", a declarat Dragomir. El a subliniat ca astfel de controale vor avea loc si in viitor.
Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a prezentat ieri noul "Ghid de Tranzactii Suspecte", care este destinat eficientizarii proceselor de detectare si rapotare a proceselor suspecte.
Ghidul a fost realizat de experti din Romania si Italia, in cadrul proiectului Phare privind Intarirea capacitatii institutiilor romanesti in lupta impotriva spalarii banilor, combaterii finantarii terorismului si criminalitatii organizate. Lucrarea cuprinde doua parti, prima fiind o prezentare generala si teoretica a fenomenului spalarii banilor, necesitatea combaterii acestui fenomen si vulnerabilitatea sistemului economic. Cea de-a doua parte se refera la aspectele concrete si practice ale detectarii tranzactiilor suspecte.
Pe langa elemente de identificare a operatiunilor de spalare de bani, noul cod cuprinde si masuri pentru depistarea operatiunilor financiare desfasurate in favoare organizatiilro teroriste.
"Avem acum in Romanmia un cadru legislativ si institutional adecvat pentru acesta lupta. Acesta nu este insa suficient, fara o implementare eficienta si totala. Nu doar ONPCSB, ci toate entitatile din Romania, cei care fac raportari si autoritatile din sistemul juridic trebuie sa contribuie la aplicarea acestuia. Pana acum aceasta activitate s-a desfasurat cu o eficienta limitata. Astest imbunatatiri pe viitor", a declarat Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
In cadrul proiectului se va organiza in toata tara o campanie de prezentare a ghidului si de pregatire a personalului specializat al entitatilor raportoare si al celorlalte institutii implicate in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO