Eveniment

Start pentru cea de-a doua centrala nucleara

26.05.2008, 19:03 14

Guvernul a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare, iar in acest an va fi demarata si investitia pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda unde statul va detine pachetul majoritar, a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, citat de Mediafax.
A doua centrala nucleara va avea o capacitate de pana la 4.800 MW, iar primul reactor al acesteia ar putea intra in functiune in anul 2020, a declarat la finele saptamanii trecute directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, citat de Reuters.
El a adaugat ca sunt luate in calcul mai multe scenarii potrivit carora noua centrala ar urma sa aiba intre 2-4 unitati, cu o putere de 600-1.200 de MW fiecare.
Guvernul trebuie sa gaseasca, in aceasta vara, solutii de finantare pentru constructia acestei centrale, a mai spus Chirica, aratand ca a fost creata o baza de date cu posibile amplasamente ale acesteia.
Cu toate acestea, deocamdata nici macar nu a fost aprobata hotararea de guvern prin care va fi realizata compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4, proiect estimat la peste 2,3 mld. euro, cu termen de finalizare 2014.
Anul trecut au fost selectate sase companii, respectiv CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal (Galati), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania), pentru negocieri in vederea formarii unei societati mixte care sa construiasca reactoarele trei si patru de la Cernavoda. Ulterior, statul a modificat alocarea participatiilor astfel incat acesta va detine 51% din societate, fata de 20% initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO