Eveniment

Statul a ramas anul trecut cu 506 mil. euro necheltuiti in bugetul pentru pensii

Statul a ramas anul trecut cu 506 mil. euro necheltuiti in bugetul pentru pensii

Numarul de salariati a oscilat in ultimii ani in jurul valorii de 4,5 milioane de persoane, in timp ce numarul pensionarilor a fost de circa 4,8-5 milioane

15.03.2007, 19:48 24

Bugetul de pensii a avut anul trecut venituri peste estimarile initiale, iar Guvernul nu a reusit sa cheltuie lichiditatile in surplus. Astfel, in bugetul asigurarilor sociale de stat au ramas la finele anului trecut 505,9 milioane de euro, adica cel mai mare excedent inregistrat de acest buget in istoria ultimilor 17 ani, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
In mod obisnuit, bugetul de pensii inregistra deficite masive, datorate numarului mic de contribuabili (salariatii cu venituri oficial declarate) relativ la numarul de beneficiari (pensionarii cu pensii platite din acest buget). In 2003, de exemplu, bugetul pensiilor a marcat un minus de 962 de milioane de euro, cel mai mare din istorie.
Numarul de salariati a oscilat in ultimii ani in jurul valorii de 4,5 milioane de persoane, in timp ce numarul pensionarilor a fost de circa 4,8-5 milioane. Contributiile de asigurari sociale ale primilor alimenteaza bugetul care plateste pensiile celor din urma. Anul trecut, numarul mediu al pensionarilor a fost de 4,633 milioane.
Impartind excedentul bugetului de pensii la acest numar, rezulta ca fiecare pensionar ar fi putut primi anul trecut aproape 110 euro in plus la pensie, adica 9,1 euro in fiecare luna. Desi suma poate parea mica, ea reprezinta o majorare de 10,4% fata de pensia medie platita de stat anul trecut, care nu depaseste 88,3 euro. Cu alte cuvinte, bugetul pensiilor a ramas pe plus, permitand plata unor pensii cu 10% mai mari, dar Guvernul nu a operat aceasta majorare.
De unde au provenit banii in plus?
?Acest excedent record nu a aparut din contributiile platite in mod obisnuit, ci dintr-o colectare mai buna a unor datorii istorice la bugetul asigurarilor sociale de stat, datorii provenind inclusiv de la mari firme de stat", explica Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).
Anul trecut, bugetul de pensii a avut incasari de 5,8 miliarde de euro, in crestere cu 26% fata de 2005 si cu 2,6% mai mult decat asteptarile oficiale, prevazute in Legea bugetului aprobata de Parlament. Desi presedintele CNPAS spune ca veniturile au fost mai degraba ?exceptionale", incasarile efective au depasit prevederile bugetare cu doar 150 de milioane de euro. Numarul mediu al salariatilor din economie a crescut anul trecut cu circa 57.000, iar salariul mediu pe economie a crescut cu 16,8% in lei, comparativ cu 2005.
Ce s-a intamplat totusi cu banii ramasi in buzunarele statului, la bugetul de pensii?
?Excedentul a acoperit parte din deficitele realizate in anii trecuti, conform legii datoriei publice", explica Seitan. Oricum, spune el, parte din bani au fost folositi pentru o majorare cu 16,8% a punctului de pensie in luna decembrie 2006.
Banii nu ar fi putut fi folositi totusi pentru o majorare de pensii operata mai devreme in timpul anului, din cauza caracterului exceptional al incasarilor suplimentare la bugetul de pensii.
Per total, bugetul general consolidat a terminat anul trecut cu un deficit de 1,7% din PIB, adica de 1,6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO