Eveniment

Statul a reuşit să frâneze deficitul bugetar în august cu preţul arieratelor

Statul a reuşit să frâneze deficitul bugetar în august cu preţul arieratelor

Noul ministru al finanţelor Gheorghe Ialomiţianu trebuie să ţină deficitul bugetar în frâu pentru a atinge ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI

Autor: Claudia Medrega

27.09.2010, 23:30 23

Finanţele au reuşit să tempereze în august ritmul de creştere adeficitului bugetar, la circa un sfert din media lunilorprecedente.

Deficitul bugetar a urcat în august cu aproape un miliard de leişi a ajuns la 20,9 miliarde de lei (5 mld. euro), reprezentândcirca 4,1% din PIB, faţă de ţinta anuală indicativă de 6,8% dinPIB, potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor. Ritmul decreştere a deficitului a încetinit după ce în iulie a înregistratun avans de aproape două miliarde de lei, iar în primăvarăvariaţiile lunare au depăşit şi patru miliarde de lei.

Veniturile au urcat în august cu 13,8%, la 106,25 mld. lei, întimp ce cheltuielile au avansat cu 12,2%, la 127,16 mld. lei.

"Deficitul a fost destul de mic în august. S-au văzut dejatăierile de salarii la bugetari care au tras cheltuielile destul demult în jos. Probabil o evoluţie favorabilă s-a înregistrat lanivelul veniturilor, în urma creşterii TVA", a comentat NicolaieChideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

El a menţionat că o posibilă explicaţie a nivelului redus aldeficitului este faptul că plata arieratelor nu s-a făcut înaugust, ci preponderent în septembrie. În consecinţă, Chideşciucestimează un salt mai mare al deficitului în septembrie, cu 1,5-2mld. lei.

Reducerea arieratelor până la eliminare a fost principalasolicitare a FMI la precedenta misiune de evaluare astfel încâtstatul să nu mai acţioneze ca un factor de blocaj financiar îneconomie.

Finanţele nu au publicat încă informaţii detaliate privindexecuţia bugetară din primele opt luni, cel mai probabil dateleurmând să fie anunţate astăzi.

Ce au arătat datele Fiscului

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat că acolectat în august pe principalele patru bugete venituri de 11,1mld. lei, în urcare cu 17,25% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

Rezultatul s-a datorat preponderent majorării TVA, categoriecare a adus încasări cu aproape 50% mai mari. Veniturile realizateau fost cu 0,05% peste programul bugetar rectificat.

TVA a adus la buget 3,6 mld. lei, cu 9,3% peste prevederilebugetare şi cu 46,9% peste încasările din august 2009. TVA a fostmajorată de la 1 iulie cu cinci puncte procentuale, la 24%.Creşteri ale încasărilor din TVA s-au înregistrat şi în iunie şiiulie, de 18% şi, respectiv, 17%, influenţa din majorarea coteifiind reflectată începând cu august. Din impozitul pe profit s-auîncasat în august 316,7 mil. lei, cu 35,41% peste încasările luniiaugust 2009, în timp ce din impozitul pe venit şi salariiîncasările au fost de 1,33 mld. lei, cu 3,88% mai mici faţă de lunaaugust 2009 şi cu 10,4% mai mici faţă de prevederile bugetare.

Începând cu luna august încasările au fost mai mici ca urmare adiminuării veniturilor aferente angajaţilor din sistemulbugetar.

Veniturile bugetului de stat au fost de aproape 7,7 mld. lei, cu5,5% peste prevederile bugetare şi cu 34,3% mai mari decâtveniturile perioadei similare din 2009.

Încasările raportate de Fisc sunt aferente principalelor patrubugete, respectiv bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale,bugetul de şomaj şi cel de sănătate. La prima rectificare bugetarădin acest an, operată la jumătatea lunii august, Guvernul a estimatîn scădere veniturile la bugetul consolidat cu 3,4 miliarde de lei,iar cheltuielile cu 714 milioane de lei, cele mai mari diminuări deîncasări fiind la impozitul pe venit, accize şi impozitul peprofit, Executivul bazându-se pe resurse suplimentare din creştereaTVA.

Ne încadrăm în ţinta anuală?

Pentru 2010 ţinta de deficit bugetar a fost revizuită de la 5,9%la 6,8% din PIB, în urma negocierilor cu FMI în cadrul cărora afost luată în calcul o nouă prognoză privind evoluţia economiei,respectiv prelungirea recesiunii în locul revenirii pecreştere.

Deficitul de 4,1% din PIB după opt luni este calculat după nouaprognoză privind produsul intern brut anual estimat, de 511,6 mld.lei, corespunzător unei scăderi economice de 1,9%.

Chideşciuc apreciază că România va reuşi să se încadreze înacest an în ţinta de deficit agreată cu FMI, însă va continua săacumuleze arierate. Până la finalul lui 2010 cheltuielile nu pot sădepăşească cu mai mult de 34,6 mld. lei veniturile. În primajumătate a anului, încadrarea în ţinta de deficit bugetar stabilităcu FMI a fost obţinută tocmai pe seama creşterii arieratelor şi asacrificării investiţiilor, acestea fiind supapele folosite deExecutiv.

Relevanţa respectării ţintei de deficit este relativă atât timpcât nu reflectă neapărat performanţa finanţelor publice încolectarea impozitelor şi administrarea cheltuielilor, ci doar unmecanism de stopare a plăţilor către diverşi creditori în momentulîn care se constată că încasările bugetare sunt insuficiente pentruca deficitul să rămână în limita agreată cu FMI.

Board-ul FMI a aprobat vineri eliberarea celei de-a şasea tranşedin împrumutul de aproape 13 mld. euro contractat de România înprimăvara lui 2009, de 884 mil. euro. FMI consideră că trebuieacordată prioritate rezolvării problemei arieratelor prinîmbunătăţirea disciplinei plăţilor în economie şi creştereacredibilităţii eforturilor de ajustare ale autorităţilor.

Autorităţile române vizează reducerea deficitului bugetar la4,4% din PIB anul viitor şi la sub 3% din PIB în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO