Eveniment

Statul incearca sa execute silit marii datornici la stat, dar este actionar la majoritatea companiilor debitoare

Statul incearca sa execute silit marii datornici la stat, dar este actionar la majoritatea companiilor debitoare
03.08.2009, 19:10 66

Majoritatea companiilor aflate in clasamentul celor mai mari zece datornici la stat au intrat in procedura de executare silita, numai UCM Resita primind inlesniri la plata, potrivit ultimelor date ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Cea mai mare parte a companiilor din top 10 sunt detinute de stat, iar Compania Nationala a Huilei si Moldomin se afla sub administrare speciala si urmeaza sa fie privatizate.

Restantele bugetare ale celor mai mari datornici la stat au urcat in perioada aprilie-iunie cu 7,6% fata de soldul inregistrat la finalul primului trimestru din 2009, ajungand la 5,47 mld. lei (circa 1,3 mld. euro), potrivit datelor ANAF.

Cel mai mare datornic la stat ramane in continuare Compania Nationala a Huilei (CNH), in timp ce patru din primii zece restantieri sunt companii din cadrul CFR. Suma datorata statului de CNH se ridica la 3,38 mld. de lei (801 mil. euro), in crestere cu aproape patru procente fata de finalul lunii martie. Aproximativ jumatate din suma restanta, respectiv 1,7 mld lei (400 mil. euro) erau datorate de companie bugetului asigurarilor sociale.

De fapt, aproape jumatate din datoriile la stat ale companiilor mari, adica 2,7 mld. lei, erau reprezentate de restante la bugetul asigurarilor sociale, acestea fiind cu 7,5% peste nivelul de la sfarsitul primului trimestru. In acelasi timp, restantele la bugetul de stat ale celor mai mari zece datornici totalizau 2,11 mld. lei. Pentru a fi incadrata in categoria contribuabililor mari o companie trebuie sa aiba o cifra de afaceri anuala de cel putin 70 mil. lei (16,6 mil. euro).

Societatea Nationala a Carbunelui ocupa pozitia a doua in clasamentul marilor restantieri la buget, datoria companiei urcand de la 367 mil. lei in luna martie la 379 mil. lei (90 mil. euro) la sfarsitul primului semestru.

Compania Nationala de Cai Ferate CFR ocupa locul al treilea in acest top, urcand doua pozitii fata de clasamentul din luna martie, in conditiile in care datoriile companiei au inregistrat un avans de aproape 40%, pana la 349 mil. lei (82,7 mil. euro).

Ceilalti mari debitori din cadrul companiei feroviare, al carei actionar majoritar este Ministerul Transporturilor, sunt Electrificare CFR, CFR Marfa si Telecomunicatii CFR. Datoriile totale ale acestora catre buget se ridica la 611 mil. lei (145 mil. euro), in crestere cu 111 mil. lei fata de sfarsitul primului trimestru. In martie, cinci companii din cadrul CFR se aflau in clasamentul celor mai mari datornici la stat.

Printre marii datornici la stat se mai numara producatorul de utilaje UCM Resita, aflat pe locul cinci in clasamentul restantierilor, cu un sold al datoriei de 264 mil. lei (62,5 mil. euro). Compania, al carei actionar majoritar este firma elvetiana Inet AG, a coborat doua pozitii in clasamentul datornicilor fata de luna martie, in conditiile in care soldul datoriei a variat insesizabil.

Compania miniera Moldomin - detinuta de AVAS, Electroputere Craiova si Societatea Nationala a Lignitului ocupa pozitiile sapte, opt si respectiv noua din clasamentul datornicilor la stat, cu debite cumulate de 478 mil. lei (113 mil. euro).

Datoriile la stat ale marilor companii au urcat in trimestrul doi, dupa ce la sfarsitul lunii martie inregistrase un declin de aproape un miliard de lei fata de finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO