Eveniment

Statul va imprumuta din afara cel mult 4,3 mld. euro in acest an

27.01.2006, 21:42 9

Statul si entitatile sale vor putea contracta anul acesta credite externe in limita a maximum 4,3 miliarde de euro, respectiv cu doua miliarde mai mult decat in 2005, conform plafonului de indatorare publica externa stabilit de Ministerul Finantelor.

Anul trecut, plafonul initial fusese stabilit la 3,5 miliarde de euro, din care 600 de milioane de euro reprezentau o emisiune de euroobligatiuni la care Finantele au renuntat ulterior ca urmare a nevoilor reduse de finantare a deficitului bugetar, astfel ca plafonul a ramas la 2,9 miliarde de euro.

La sfarsitul lui 2005, Romania avea o datorie publica externa contractata in valoare de 23,4 miliarde de euro, in conditiile unui PIB preliminat de 78 de miliarde de euro, rezultand o pondere de 28,9%.

Potrivit metodologiei Bancii Mondiale, datoria publica externa nu trebuie sa depaseasca 50% din PIB. Pentru 2006, PIB este prognozat la aproape 91 de miliarde de euro, in conditiile unui curs mediu de schimb estimat la 3,55 lei pentru un euro.

Desi datoria externa ar putea creste, teoretic, in 2006 cu 23,4 miliarde de euro, plafonul a fost stabilit la 4,9 miliarde dintr-o serie de considerente incepand cu nivelul ridicat al deficitului balantei comerciale in PIB, prognozat sa treaca de 13% la sfarsitul anului in curs.

De asemenea, a fost avuta in vedere evitarea ingreunarii serviciului datoriei in anii urmatori, precum si incadrarea in deficitul bugetar stabilit la 0,5% din PIB.

Pentru anul acesta, valoarea platilor curente in contul datoriei externe este prevazuta la 2,1 miliarde de euro, in timp ce volumul exporturilor este prognozat la 28,75 miliarde de euro. In acest context, Ministerul Finantelor apreciaza ca ponderea de 7,4% detinuta de serviciul datoriei publice externe in totalul exporturilor este confortabila.

Pentru 2006 nu este prevazuta o emisiune de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor, finantarea deficitului bugetar urmand a fi acoperita exclusiv de pe piata interna.

Plafonul de indatorare publica interna a fost prevazut la 9,6 miliarde de lei (circa 2,6 miliarde de euro).

Din aceasta suma, 3,3 miliarde de lei (943 de milioane de euro) sunt prevazute pentru refinantarea titlurilor de stat, iar 2,3 miliarde de lei (657 mil. euro) pentru imprumuturi interne contractate direct sau garantate de autoritatile publice locale. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO