Eveniment

Strainii au pompat 345 mil. € in firmele locale

11.10.2009, 23:22 13

Investitiile straine ca aport de capital au urcat in iulie lapeste 300 de mil. euro, dupa ce in mai si iunie valoareainvestitiilor straine a fost sub acest prag, potrivit datelorpublicate de Registrul Comertului.

Nivelul de 345 mil. euro al investitiilor straine din luna iulieeste cu 39% mai ridicat decat cel din luna precedenta si cu 25% maiscazut fata de nivelul din luna iulie 2008.

Cele mai multe investitii straine au fost in industriaprelucratoare - 37,2% din total, in domeniul intermedierilorfinanciare si asigurari - 29,8% si tranzactiile imobiliare -9,9%.

Pe locul intai in topul investitiilor prin aport de capital dinluna iulie se afla asiguratorul francez Groupama, cu un aport lacapital de 175,4 mil. euro, respectiv absorbtia Asiban de catre BTAsigurari prin emisiune de actiuni, ambele companii fiind inportofoliul Groupama.

Francezii au investit in total pe piata locala aproape 600 mil.euro in achizitii si majorari de capital. Groupama a cumapaarat in2007 si 2008 comapaaniile BT Asigurari, Asiaban si OTP Garancia cu450 mil. euro, iar ultearior a mai investit 128 mil. euro inmajorari de caapiatal pentru a acoperi ceale trei companiiachiazitioanate.

Pe locul doi in clasaamentul celor mai mari investitii strainedin iulie este compania olandeza D-Yapi Real Estate, Inavestmentsand Construcation, care a primit o infuzie de capital de 24,7 mil.euro. Compania apartine holdingului turc Dogan, care a cumparatfirma cu un teren de 55.800 mp situat in Bucuresti pentru 49 mil.euro.

In primele opt luni ale anului, valoarea investitiilor straineca aport la capitalul social a fost de 2,44 mld. euro, in scaderecu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO