Ingredientele folosite pentru fabricarea cipsurilor pot crea probleme de sănătate de la obezitate până la diabet şi probleme cardiace, iar anumite produse sunt realizate din prafuri şi chimicale, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori (APC), care a analizat 27 de tipuri de cipsuri de pe rafturile magazinelor româneşti.
„Excesul de calorii din cipsuri poate duce la obezitate, diabet, riscul de cancer pentru că sunt prăjiţi şi noi pierdem substanţe nutritive pentru că mâncăm un astfel de aliment care nu mai are nicio valoare nutritivă în afară de caloriile cu care vine“, a spus Cristian Mărgărit, nutriţionist, care a precizat că pe piaţă există şi cipsuri făcute din cartofi.
Dintre cele 27 de produse analizate de APC, aproape jumătate (44%) conţin acid citric, un compus organic care poate provoca dureri abdominale şi afectează smalţul dinţilor, nerecomandat în alimentaţia copiilor. Celelalte substanţe chimice găsite în produsele analizate sunt monoglutamat de sodiu, în proporţie de 37%, care provoacă reacţii alergice, clorură de potasiu (15%), un tip de sare folosit în general în agricultură ca îngrăşământ chimic, care poate agrava afecţiuni precum cele renale sau cardiace. „Chipsurile industriale sunt realizate din materii prime înalt procesate, la nivel de extract şi pudră, cu adaosuri chimice din categoria aditivilor şi aromelor artificiale, fapt ce face ca aceste produse să fie lipsite de nutrienţi valoroşi, fiind doar bombe calorice“, a spus dr. Costel Stanciu, preşedintele APC şi coordonatorul studiului. Experţii APC au identificat şi principalele cauze care duc la creşterea ratei obezităţii la copii, printre care se numără dietele nesănătoase, completate de lipsa activităţii fizice, arătând că problema obezităţii nu mai este specifică doar americanilor.
„În prezent, problema a început să se manifeste şi în rândul europenilor şi afectează din ce în ce mai mulţi copii. La sfârşitul anului 2015, în Europa s-au înregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale“, potrivit reprezentanţilor APC.
Un alt fenomen observat de specialişti îl reprezintă consumul crescut de sare iodată, românii folosind o cantitate de două, trei ori mai mare decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Acest consum de sare explică rata ridicată a hipertensivilor (circa 40% din populaţia adultă a ţării noastre), precum şi a numărului mare de decese provocate de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale“, conform specialiştilor APC.
georgiana.mihalache@zf.ro