Eveniment

Sute de turisti intorsi din vami, ca urmare a noilor reglementari

03.10.2005, 19:33 28

Un sfert din romanii care au vrut sa plece in strainatate au fost intorsi la fontiera, pentru nerespectarea noilor conditii care trebuie indeplinite pentru iesirea din tara, a anuntat ieri Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Dintre cei peste 9.000 de cetateni romani care au vrut sa plece, in jur de 2.500 au fost opriti de politistii de frontiera, pentru lipsa asigurarii medicale, a banilor necesari sau a biletului dus-intors.

Pana ieri la orele amiezii, politistii de frontiera din vamile Nadlac, Turnu, Varsand si Curtici au interzis iesirea din tara a 385 de persoane.

Conform Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Arad, majoritatea celor intorsi de la granita nu aveau invitatii de la persoanele pe care sustineau ca vor sa le viziteze sau nu aveau rezervari pentru cazare in una din tarile UE.

"Noutatea principala o reprezinta necesitatea detinerii unei invitatii, care trebuie tradusa in limba romana si legalizata. Masura are in vedere reducerea la minimum a micului trafic existent la frontiera", a declarat Florin Oprisa, purtatorul de cuvant al IJPF Arad.

Politistii spun ca inasprirea conditiilor de iesire din Romania ii vizeaza pe cei care trec foarte des granita pentru a se aproviziona din localitatile invecinate din Ungaria sau pentru a avea acces la free-shop-urile dintre vami, de unde cumpara tigari si alte produse ieftine, pe care apoi le valorifica in tara mai scump.

Toti cei care au fost intorsi de la granita au primit din partea autoritatilor brosuri care cuprind toate informatiile privind noile conditii de calatorie in Uniunea Europeana.

La 1 octombrie a intrat in vigoare ordinul ministrului administratiei si internelor privind documentele si cuantumul sumei minime in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea din tara, cand calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare.

Potrivit actului normativ, suma minima necesara pentru intrarea in tarile din spatiul Schengen se reduce de la o suta de euro pe zi la 30 de euro pentru fiecare zi. La aceasta suma se adauga suma fixa de 150 de euro, necesara pentru a acoperi cheltuielile de transport pana la destinatie si inapoi in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO