Eveniment

SUV-ul Duster va aduce venituri de 1 mld. euro la Dacia pe an. Francezii de la Renault incearca sa dea o noua lovitura. Cum comentati?

SUV-ul Duster va aduce venituri de 1 mld. euro la Dacia pe an
22.02.2010, 23:11 44

Duster, cel mai mediatizat model din istoria Dacia, companiecare anul trecut a detinut peste 10% din exporturile Romaniei, vaaduce venituri de pana la un miliard de euro constructoruluiautohton in 2010. Productia SUV-ului va depasi pragul de 60.000 deunitati in acest an. Unu din patru modele Dacia care vor iesi inacest an pe poarta uzinei de la Mioveni va fi un SUV.

Daca in 2004 despre Logan se stia doar ca va fi un automobillow-cost, Duster, primul SUV 4x4 low-cost, este asteptat de clientiinca din 2008, interval in care Dacia a prezentat inclusiv unconcept pe baza SUV-ului in cadrul Salonului Auto de la Geneva deanul trecut.

Pe forumuri fanii Dacia sau potentialii clienti au deja mii detopicuri dezvoltate, in timp ce in Vest exista inclusiv site-urineoficiale ale lui Duster, cu stiri si imagini-spion.

Tot pentru a fi primii, dealeri din Germania si Romania aulansat lansat chiar anunturi pe site-uri de specialitate cu Duster,cu preturi intre 13 si 16 mii de euro, cu toate ca masina va filansata comercial in lunile aprilie-mai.

"Duster va fi pe locul trei ca volum in cadrul productiei Dacia,dupa modelele Sandero si Logan. Anul acesta se vor asambla peste60.000 de modele Duster daca volumul total va urca la 250.000 demasini", spunea Constantin Stroe, vicepresedintele AutomobileDacia, odata cu prezentarea primelor imagini cu Dacia Duster. Anultrecut, pe fondul programelor de casare din Europa de Vestproductia Dacia a urcat la aproape 300.000 de unitati, fiindsingura marca europeana cu o crestere de doua cifre in 2009.

In asteptarea SUV-ului dealerii Dacia de pe piata localarealizeaza liste de asteptare pentru cei interesati de achizitiaunui Duster. Aceeasi "procedura" este intalnita in piata aproapenumai in cazul automobilelor din segmentul de lux precum Ferrari,Rolls Royce sau Bentley. In cazul lui Duster exista zeci si chiarsute de clienti care au platit un avans de 5.000 de lei pentru a fiprintre primii care vor conduce un Duster. "Masina nu ocomercializam inca, dar cine este interesat se poate inscrie pelista de asteptare si se poate semna un precontract in urma platiiunui avans de 5.000 de lei. Daca se razgandeste clientul, va primibanii inapoi", a spus un agent de vanzari al Meridian Vest .Aceeasi procedura a adoptat si un dealer al Dacia din Pitesti. "Nuavem preturi, facem lista de asteptare, dar la finele saptamaniiviitoare vom avea lista completa de preturi, cand ne asteptam savindem si primele masini", a declarat un agent de vanzari dincadrul unui dealer din Pitesti. Lansarea comerciala in Romania esteprogramata in prima parte a lunii aprilie, cand vor fi livrateprimele masini catre clienti. Prezentarea in cadrul retelei localede dealeri va avea loc pe data de 6 martie, cand vor fi comunicatesi preturile oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO