Eveniment

Szász Levente, profesor de economie la Universitatea Babeş-Bolyai: „Am ajuns la o previziune de plus 2% în PIB, însă dacă acest conflict se va prelungi, putem să ajungem şi la o stagnare, la o creştere de puţin peste 0% sau chiar la o recesiune“

Szász Levente, profesor de economie la Universitatea...

Autor: Ramona Cornea

16.03.2022, 19:40 156

♦ România va avea o creştere economică foarte mică în 2022 ca urmare a războiului din Ucraina. Nagy Bálint Zsolt, profesor de economie la Universitatea Babeş-Bolyai: „Cea mai mare atenţie trebuie să o îndreptăm spre agricultură, care încă are o pondere destul de mare în economia României şi acolo unde deja vedem că avem probleme cu aprovizionarea, cu îngrăşămintele chimice. Vor fi tensiuni şi în industrie“.

România va avea o creştere economică foarte mică anul acesta, ca urmare a războ­iului din Ucraina, spun Szász Levente şi Nagy Bálint Zsolt, profesori universitari la Facul­tatea de ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor din cadrul Univer­sităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Am văzut deja înaintea acestui război că tendinţa de creştere economică s-a încetinit semnificativ faţă de anul 2021, când am avut o creştere de aproape 6% a PIB-ului. Noi, înainte de izbucnirea acestui conflict militar, am estimat o creştere de 3% la nivelul anului 2022, însă după aceste două săptămâni de război am început să recalculăm şi să reajustăm aceste previziuni. În momentul de faţă, numai pe baza acestor efecte din aceste două săptămâni am ajuns la o previziune de plus 2% în PIB, însă dacă acest conflict se va prelungi, cred că putem să ajungem şi la o stagnare, la o creştere de puţin peste 0% sau chiar la o recesiune. Este un scenariu posibil în momentul de faţă“, a spus Szász Levente în cadrul ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO