Eveniment

Tanasescu a convins FMI ca bugetul suporta reducerea de impozite

18.08.2004, 00:00 14



Guvernul a inchis scrisoarea suplimentara de intentie la acordul incheiat cu Fondul Monetar International la inceputul lunii iulie, principalele puncte referindu-se la o a doua rectificare bugetara pozitiva, cu majorarea cheltuielilor cu inca 12.000 miliarde de lei, respectiv la proiectul de buget pe 2005, avand ca tinta incadrarea intr-un deficit de sub 2%, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Tanasescu, ministrul finantelor.



El spune ca, in cele din urma, misiunea Fondului s-a lasat convinsa ca bugetul poate sustine efortul reducerii semnificative a impozitelor, in primul rand pe profit, de la 25% la 19%, dar si a cotelor de impozit de venit. La evaluarea facuta cu prilejul discutarii acordului, reprezentantii FMI se pronuntasera impotriva altor scaderi de taxe cu exceptia contributiilor de securitate sociala. De asemenea, Bruxellesul a acceptat cu greu reducerea cu sase puncte a impozitului pe profit.



"Principalul nostru argument a fost colectarea extraordinar de buna, care vine atat din TVA, ca urmare a cresterii consumului, din accize, dar si din impozit pe profit. Aceasta ne permite sa facem o a doua rectificare bugetara prin care sa majoram cheltuielile cu 12.000 miliarde de lei", spune Tanasescu.



El afirma ca, de fapt, plusul de venituri peste nivelul estimat este mai mare de 12.000 de miliarde, astfel incat bugetul va ramane o rezerva-tampon de bani care sa ajute la mentinerea inflatiei sub control si a stabilitatii macroeconomice.



Tanasescu se declara hotarat sa reziste presiunilor mari venite din partea ordonatorilor de credite si a sindicatelor pentru suplimentari de alocatii bugetare.



Ministrul finantelor sustine ca puseul inflationist inregistrat in luna iulie, de 1,3%, nu este de natura sa dea motiv pietei sa devina mai circumspecta in privinta atingerii tintei de inflatie si a tendintei de scadere a dobanzilor.



"Este adevarat ca m-am hazardat cand am facut estimarea de circa 0,6% insa la acel moment asa stateau lucrurile ca efect al introducerii simultane a majorarilor de tarife la gaze, energie electrica si termica. Din pacate nu am avut in vedere si cresterile de preturi conjuncturale la produse agricole, care au ridicat inflatia", spune Mihai Tanasescu.



Ministrul afirma ca efectul majorarilor administrative de tarife se va disipa spre zero in lunile urmatoare, iar alte riscuri aferente unor potentiale noi inflamari ale inflatiei nu mai exista in perioada ramasa pana la sfarsitul anului.



Rata anuala a inflatiei revenit in iulie la 12,1% dupa un minim istoric de 12% inregistrat in iunie in urma unei tendinte constante de scadere de la inceputul anului.



Tanasescu spune ca alaturi de folosirea parghiei fiscale, BNR este pregatita sa apere tinta de inflatie de 9%. "Importanta este si pregatirea pentru mentinerea unei tendinte de scadere a inflatiei in 2005, astfel incat sa nu avem rabufniri dupa atingerea tintei de sub 10%", apreciaza ministrul. In cursul recentei runde de negocieri cu delegatia FMI, partea romana a convins Fondul ca BNR este pregatita sa treaca la o politica de tintire directa a inflatiei incepand de anul viitor, in ciuda scepticismului exprimat de expertii institutiei de la Washington.



De asemenea, misiunea FMI a acceptat mentinerea unei tinte de deficit de cont curent de 5,5% pe anul in curs in loc de 5,25%, considerand ca sursele de finantare sunt acoperitoare in conditiile unei cresteri economice rapide.



In acest context, Tanasescu spune ca boardul Fondului urmeaza sa discute scrisoarea suplimentara de intentie in cursul lunii septembrie, fiind inca necesare discutii privind nivelul PIB estimat pentru 2005. Oricum, deficitul va fi mai strans decat nivelul revizuit la 2,1% PIB in acest an, astfel incat sa fie pastrate rezerve de relaxare numai in cazul unei incetiniri a cresterii economice. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO