Eveniment

Tanasescu se simte mai sigur in fata FMI, cu un deficit extern mult sub asteptari

24.02.2004, 00:00 19

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, merge la negocierile pentru incheierea unui nou acord cu FMI, cu un deficit de cont curent pe 2003 de numai 5,8 - 5,9% (in euro, respectiv dolari) dintr-un produs intern brut estimat ca ar fi crescut cu 4,8%.
Datele anuntate ieri de Tanasescu sunt de-a dreptul spectaculoase dupa alarma trasa in toamna de BNR, cand era anticipat un deficit de cel putin 6,5%. Ba chiar si discutiile cu FMI din noiembrie 2003 s-au purtat pe baza acestei estimari, fiind cautate solutii de corectie pana la 5,5-5,3% in 2004.
Cum explica ministrul finantelor aceasta rasturnare a prognozei? "Erau date preliminare la nivelul lui octombrie, bazate pe o extrapolare a importurilor ridicate din august-septembrie."
Dupa evolutia deficitului comercial in ultimele doua luni din 2003, analistii se asteptau la un deficit de cont curent sub previziunile alarmiste ale bancii centrale, insa, totusi, nu sub 6%.
De fapt, Banca Nationala are o cifra usor diferita de cea avansata ieri de ministrul finantelor. "Anul trecut nu s-a incheiat chiar atat de prost pe cat de asteptam. Daca cresterea PIB a fost de 4,8% in 2003, asa cum ne asteptam, atunci deficitul de cont curent s-ar situa la 6,01% din PIB", spune Teodor Buftea, directorul Directiei de politica monetara din BNR. El afirma ca, in aceste conditii, nu va mai fi nevoie in 2004 de un effort de corectie foarte mare, asa cum se anticipa in ultima parte a anului trecut.
Oricum, Mihai Tanasescu a declarat ieri ca cifra de 5,8-5,9% schimba modul de abordare a negocierilor cu FMI. El spune ca deficitul a fost finantat neinflationist prin investitii straine directe si transferuri facute de romanii din strainatate, iar Romania are capacitatea de a sustine un deficit de cont curent de 5,5-5,8% din PIB.
Ca atare, "discutiile cu FMI se vor concentra pe relatia dintre deficitul de cont curent si deficitul fiscal", a declarat Tanasescu. Iar ministrul finantelor are sa se laude si cu un deficit bugetar sensibil redus fata de previziuni, respectiv de 2,4% in loc de 2,7%, ceea ce s-ar presupune ca ii va usura sarcina de a atenua temerile Fondului privind posibilele consecinte ale deteriorarii echilibrului extern. In schimb, ministrul finantelor sustine ca deficitul cvasifiscal a fost la sfarsitul lui 2003 "atat cat stiam", adica 2,5% din PIB.
Cu toata supraperformanta inregistrata atat la deficitul de cont curent cat si la deficitul bugetar, acesta din urma va fi mentinut si in 2004 sub nivelul de 3% (aprobat prin lege), atat timp cat constituie o parghie controlabila, spre deosebire de arierate, care inca scapa din mana autoritatilor. "Deficitul bugetar se va reduce sub 3%, pentru ca ancora sa fie la fel de puternica", a declarat Mihai Tanasescu. El a precizat ca politica fiscala va continua sa sustina atingerea tintei de inflatie de 9% la sfarsitul lui decembrie 2004.
Si pentru ca bugetul a inregistrat incasari peste asteptari, unul din subiectele negocierii cu FMI va fi modul de folosire a banilor "in plus", pe care ministerul finantelor mizeaza si in 2004.
Tanasescu spune ca alternativele ar fi o reducere a impozitarii, alocarea unui plus de cheltuieli pentru domeniul social, respectiv pentru investitii in infrastructura. "Plusul pe 2004 va fi impartit intre o reducere a taxarii si o schimbare calitativa a modului de cheltuire a banilor", afirma ministrul finantelor. In privinta deficitului cvasifiscal, Mihai Tanasescu sustine ca si acesta va scadea in 2004, ca urmare a privatizarilor din sectorul energetic si a restructurarilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO