Eveniment

Tanasescu spune ca PIB a crescut cu 5,1% in trimestrul I

20.04.2004, 00:00 10

Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,1%, afirma ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, invocand date preliminare.


Principalele surse de crestere au fost exporturile si investitiile straine directe, a declarat Tanasescu intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, fara a oferi cifre.


Intr-un alt interviu, acordat agentiei Dow Jones, ministrul finantelor, sustine ca Romania va incheia un nou acord precautionary stand-by cu Fondul Monetar International in luna mai, adica in scurt timp. El nu a precizat insa in ce faza se afla negocierile pentru finalizarea prealabila a scrisorii suplimentare de intentie.

Tanasescu afirma ca planul Guvernului de a reduce deficitul de cont curent in acest an vizeaza trei masuri cheie precum eficientizarea managementului intreprinderilor de stat, aplicarea reformelor structurale in domeniul energetic si practicarea unei politici fiscale prudente. Conform ministrului finantelor publice, pana la sfarsitul lunii iulie 2004, ar trebui finalizata privatizarea companiei PETROM. Oferte de cumparare au depus companiile OMV- Austria, MOL - Ungaria si Occidental Oil & Gas Corp.


Raspunzand criticilor conform carora Romania este in intarziere cu negocierile in procesul de aderare pe care ar trebuie sa-l incheie impreuna cu Bulgaria in 2007, Tanasescu continua sa sustina ca Romania va reusi sa inchida ultimele opt capitole de negociere cu Comisia Europeana in anul 2004.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO