Eveniment

Tăriceanu: Al doilea refuz ar fi un gest suicidal al preşedintelui care ar duce la suspendarea sa

Tăriceanu: Al doilea refuz ar fi un gest suicidal al...

Autor: Gabriel Pecheanu

28.12.2016, 19:08 344

”Apreciez foarte clar şi fără niciun fel de echivoc că un al doilea răspuns (negativ - n.r.) ar fi un gest suicidal al preşedintelui. Atunci, singura soluţie care ne rămâne la îndemână, este, sigur, declanşarea procedurii de suspendare. Nu vreau să ajunge în această situaţie, vreau să fiu foarte clar. Încălcarea Constituţiei nu poate fi tolerată, atitudinea de dispreţ faţă de votul cetăţenilor nu poate fi tolerată aşa încât la un moment dat trebuie întreprins ceva. Sper să n-ajungem în această situaţie”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai susţinut că preşedintele Klaus Iohannis şi-a depăşit cadrul constituţional atunci când a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier.

”Vreau să fiu foarte clar asupra unui lucru. Aşa cum şi în cazul primului refuz nemotivat, preşedintele depăşeşte cadrul constituţional, care îi conferă rolul de a nominaliza un prim-ministru care urmează să primească votul Parlamentului - încrederea nu i-o dă preşedintele, ci Parlamentul, prin votul pe care îl exprimă. Dacă preşedintele refuză şi a doua oară e clar că ceea ce urmăreşte nu e altceva decât un joc de putere şi amplificarea unei crize politice care i s-ar părea că îi aduce avantaje. Atunci, sigur că nu avem la dispoziţie alte soluţii politice inovatoare”, a mai spus Tăriceanu.

Potrivit Constituţiei, în cazul în care preşedintele României ar fi suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Un avertisment similar a venit miercuri şi din partea liderului PSD, Liviu Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO