Eveniment

Tariceanu: Independenta energetica ar putea fi asigurata si de o noua centrala nucleara

17.03.2008, 18:47 16

Inceperea proiectului de constructie a unei noi centrale nucleare este privit de autoritati ca o solutie de reducere a dependentei pietei locale fata de importurile de resurse energetice din Rusia care nu poate fi realizata doar prin cele doua noi reactoare care vor fi realizate la Cernavoda.
"Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Romania este Nabucco, dar totodata cred ca trebuie, la nivel national, sa continuam o politica energetica care sa ne dea aceasta siguranta in viitor. Si, in acest sens, continuarea programului nuclear, nu numai prin construirea celor doua reactoare de la Cernavoda in completarea celor existente, ci demararea proiectelor pentru construirea unei alte centrale nucleare, mi se pare ca ar fi un proiect extrem de necesar pentru Romania", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, citat de Mediafax.
Ideea construirii unei noi centrale nucleare a fost enuntata de Tariceanu in octombrie anul trecut odata cu punerea in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear de la Cernavoda. Atunci, Tariceanu i-a cerut ministrului economiei si finantelor Varujan Vosganian sa urgenteze procedurile pentru gasirea unei locatii pentru cea de-a doua centrala nucleara.
In prezent, cel mai important proiect energetic aflat in derulare pe plan local este cel al constructiei reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, proiect cu un cost estimat la 2,3 mld. euro care are ca termen de finalizare anul 2014. Negocierile pentru realizarea companiei de proiect se deruleaza cu sase firme CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania), ArcelorMittal Galati (Romania) si Electrabel (Belgia).
In ceea ce priveste gazoductul Nabucco, acesta reprezinta singurul proiect major de interconectare la care participa si Romania, si deci singura sansa prin care isi poate reduce dependenta fata de importurile de gaze care provin in acest moment exclusiv din Rusia. Celalalt mare proiect de interconectare, South Stream, realizat la initiativa gigantului rus Gazprom si a grupului italian Eni, ocoleste Romania, dar include aproape toate tarile care fac parte din Nabucco. Astfel, Bulgaria si Ungaria au batut palma cu rusii si pentru South Stream, dar spun ca vor sustine in continuare si Nabucco. In afara de Bulgaria si Ungaria, din Nabucco mai fac parte Turcia, Romania si Austria.
Desi oficialii europeni sustin ca Nabucco este mult mai avansat decat proiectul South Stream, intarzierile fata de termenele initiale sunt de doi ani in conditiile in care se vorbeste despre proiect de mai bine de sapte ani.
Nu se stiu inca furnizorii care vor alimenta conducta si nici daca va mai fi acceptat un nou membru dupa ce Turcia a refuzat categoric intrarea Gaz de France in Nabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO