Eveniment

Tăriceanu: Nu cred că impozitul pe gospodărie va putea fi implementat foarte curând

Tăriceanu: Nu cred că impozitul pe gospodărie va putea...

Autor: Dana Stanila

20.04.2017, 11:18 132

"Nu cred că va putea fi implementat foarte curând, dar să vă explic un lucru, pentru că am văzut diverse comentarii legate de posibila anulare a cotei unice de impozitare. Foarte multă lume în România, şi asta o spun în condiţiile în care eu, ca prim-ministru am introdus cota unică de impozitare, a fetişizat această idee de cotă unică de impozitare ca fiind o chestiune eminamente liberală", a declarat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a explicat însă că se urmăreşte o lărgire a bazei de impozitare.

"Ceea ce urmărim este să reducem cota de impozitare pe salariu , până la 2000 de lei să facem cota zero şi peste 2000 de lei, zece la sută. (...) În loc să avem un impozit mare pe o bază mică de contribuabili, să lărgim baza de contribuabili.Avem aproximativ 4,7 milioane de salariaţi care plătesc impozite, mai avem cinci milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu restul populaţiei, plăteşte vreo contribuţie? În condiţiile în care beneficiază de sistemul public de învăţământ, în condiţiile în care beneficiază de sistemul public de sănătate, de toate celelalte instituţii publice. Deci, ceea ce urmărim este să lărgim baza de impozitare, dar diminuând impozitul şi aceasta este cu adevărat viziunea autentică liberală a lucrurilor. Trebuie să includem în baza de impozitare pe cei care astăzi, din diferite motive care ţin de legislaţie sau scăpări ale legislaţiei, nu plătesc nimic, nu au nicio contribuţie la stat, dar beneficiază de serviciile pe care statul le asigură. Acesta este motivul pentru care se urmăreşte introducerea impozitului pe venitul global. Nu formula cu gospodăria. Impozitul pe gospodărie nu este un impozit nou, ci este numai o modalitate care va permite celor care se declară o gospodărie să obţină anumite deduceri fiscale, care să micşoreze suma pentru care se plăteşte impozitul pe venit", a mai spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a dat ca exemplu sistemul public de sănătate.

"Nu putem să ţinem un sistem de sănătate la care contribuie numai 4,7 milioane de oameni. Avem aşteptări, dorim ca sistemul de sănătate să funcţioneze mai bine, dorim să fie mai bună calitatea serviciilor, să avem medicamente compensate ", a conchis preşedintele Senatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO