Eveniment

Tarom încă „adună facturile“, iar CFR Călători numără doar liniile închise

Tarom încă „adună facturile“, iar CFR Călători numără doar liniile închise

Autor: Mirabela Tiron

21.02.2012, 00:06 1256

Compania de stat CFR continuă să anunţe trenuri anulate, linii de cale ferată închise sau pe care circulaţia este restricţionată, fără să aibă după o săptămână un răspuns legat de pierderile cauzate de cursele anulate.

După ce în primele două săptămâni de viscol şi zăpadă compania feroviară anula zilnic 180-200 de trenuri în medie, săptămâna aceasta a început cu 77 de trenuri anulate şi cu cinci linii închise şi alte şapte cu circulaţie restricţionată. Însă deşi reuşeşte să numere liniile de cale ferată închise, CFR Că­lători nu ştie ce pierderi a generat anularea trenurilor. Abia la închiderea ediţiei de ieri au transmis un răspuns, după ce ZF a solicitat de mai multe ori şi telefonic un răspuns la între­bările trimise pe 14 februarie.

Potrivit estimărilor ZF, în jur de 3.000 de curse ale CFR Călători au fost anulate de la debutul ninsorilor. Ultimele date disponibile arătau că operatorul feroviar înregistra pier­deri de 20 mil. euro în 2010, când finaliza cu afaceri de 457 mil. euro. Rezultatele pe anul trecut nu au fost făcute publice.

CFR Călători nu este singura companie care nu a reuşit să numere trenurile anulate şi să calculeze pierderile generate de condiţiile meteo nefavorabile. Nici compania aeriană de stat Tarom nu a reuşit să îşi calculeze pierderile din anularea avioanelor, fiind în stadiul de "colectare a facturilor".

Dacă aceste companii ar fi fost listate la Bursă, până acum trebuia să aibă un raport cu privire la modul în care a fost afectat businessul de condiţiile meteo, dar şi să prezinte rezultatele financiare pe anul trecut. Aproape toate companiile listate pe bursa din Bucureşti au depus rezultatele financiare preliminare pe 2011.

"Deocamdată nu s-au centralizat toate cheltuielile suplimentare generate de anulările şi întârzierile din ultimele zile, însă putem spune că acestea includ costuri pentru: cazare, vouchere de masă, rambursare bilete, degivrări şi alte costuri operaţionale suplimentare. În acest moment suntem în stadiul de colectare a facturilor aferente acestor cheltuieli", au transmis oficialii de la departamentul de comunicare al companiei Tarom.

Tarom a anulat de la începutul lunii februarie mai multe curse interne, dar şi unele externe din cauza condiţiilor meteo.

Tarom nu a făcut publice rezultatele financiare pe anul trecut pentru că sunt "în curs de auditare". Potrivit unor surse, pierderile companiei s-ar putea ridica la 58 de milioane de euro, după ce în 2010 compania a finalizat cu pierderi de 79 de milioane de euro la afaceri de 218 mil. euro.



Răspuns primit la închiderea ediţiei, după ce ZF a sunat la responsabilul de comunicare de la CFR Călători şi la cel de la Ministerul Transporturilor, CFR a transmis răspuns la solicitarea făcută de ZF pe e-mail încă din 14 februarie

ZF: Câte trenuri au fost anulate de la începutul lunii februarie până în prezent din cauza condiţiilor meteo nefavorabile?

CFR Călători: Făcând o medie pe cele 15 zile, rezultă un număr de 180 de trenuri anulate pe zi.

ZF: Care sunt pierderile pe care estimaţi că le aveţi din anularea trenurilor? S-au înregistrat pagube în ceea ce priveşte trenurile de călători din cauza condiţiilor meteo? Dacă da, la cât se ridică acestea?

CFR: Pentru perioada 26 ianuarie - 10 februarie 2012, valoarea estimativă a pierderilor financiare provocate CFR Călători ca urmare a condiţiilor meteorologice defavorabile ce au afectat circulaţia feroviară este de circa 7,8 milioane lei:

- la nivelul veniturilor medii zilnice realizate din traficul de călători se evidenţiază o pierdere medie zilnică de 0,27 milioane lei, respectiv 4,32 milioane lei pentru întreaga perioadă;

- cheltuielile cu reparaţiile privind repunerea în funcţiune a materialului rulant remorcat şi motor sunt de aproximativ 3,15 milioane lei;

- alte cheltuieli suplimentare privind asistenţă pasageri, ore neproductive suplimentare personal, circulaţie pe rute deviate, circulaţia cu tracţiune diesel, furnizare încălzire tren, transbordare auto etc. sunt în valoare de aproximativ 0,3 milioane lei.

ZF: Câţi călători a înregistrat compania de la începutul lunii februarie până în prezent şi câţi înregistra în aceeaşi perioadă a anului trecut?

CFR: În perioada 1-14 februarie 2012 au fost 931.739 călători expediati, iar în perioada 1-14 ianuarie 2012 au fost 1.350.545 călători expediaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO