Eveniment

Taxa pe viciu a crescut contrabanda si evaziunea fiscala, spune seful Fiscului

Taxa pe viciu a crescut contrabanda si evaziunea fiscala, spune seful Fiscului

Sebastian Bodu

20.09.2006, 19:28 51

Introducerea taxei pe viciu la tigari si la bauturile spirtoase a incurajat contrabanda si evaziunea, desi a adus mai multi bani statului.
Cresterea evaziunii e reflectata si in majorarea modesta a incasarilor din accize la bugetul de stat. "As fi vrut mai multa intelepciune la introducerea taxei pe viciu, care a facut sa creasca evaziunea fiscala", a declarat ieri Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). El a precizat ca evaziunea a crescut atat la tigari, cat si la bauturile alcoolice, dar s-a referit in primul rand la produsele din tutun. "Tigarile de contrabanda intra in tara nu doar cu camionul, ci si cu sacosa, cu masina mica si chiar cu trenul", a spus seful Fiscului.
Bodu a spus ca de contrabanda se ocupa Garda Financiara, care are doar 1.100 de comisari in toata tara, iar evaziunea intra in atributiile ANAF. "Avem un calendar de crestere a accizelor convenit cu Uniunea Europeana si ar fi trebuit sa se stie ca orice crestere de acciza duce la o crestere a contrabandei", a afirmat presedintele ANAF.
Incasarile statului din accize au crescut in primele opt luni ale acestui an cu doar 6% in termeni reali (peste inflatie), pana la circa 250 de milioane de euro (891 mil. lei). Insa in ultimul an si jumatate au avut loc trei majorari de accize, conform calendarului stabilit cu UE. Practic, accizele s-au majorat peste 6%, ceea ce inseamna ca plusul de incasari reflecta de fapt o crestere a evaziunii fiscale pe zona accizelor.
Per total, veniturile bugetului de stat au crescut in primele opt luni cu 22% (15% in termeni reali), pana la 40,1 mld. lei (11,3 mld. euro). Cel mai rapid au crescut incasarile din impozitul pe venit (29% in termeni reali), din TVA (17%) si taxe vamale (12%).
Taxa pe viciu a fost introdusa in luna mai a acestui an, forma aleasa de Ministerul de Finante fiind cea a cresterii accizelor peste nivelul prevazut in calendarul stabilit cu UE. Desi Bodu a recunoscut ca aceasta taxa a adus incasari peste asteptari la bugetul statului, el a spus ca ar fi trebuit analizat mai atent momentul introducerii taxei.
Conform legii, banii incasati de buget in contul taxei pe viciu sunt directionati catre Ministerul Sanatatii. In perioada mai-august, adica de la introducerea taxei pe viciu, tigarile s-au scumpit cu 22,1%, iar bauturile spirtoase s-au scumpit cu doar 6,2%.
"In prezent, avem un protocol cu cei patru mari producatori de tigarete, cele trei multinationale si producatorul local, care ne trimit informatii despre locurile unde se vand tigari de contrabanda", a spus Bodu. El a recunoscut ca multe dintre actiunile Fiscului in domeniul evaziunii cu tigari se fac in urma reclamatiilor celor patru producatori. Acestia (BAT, Philip Morris, JTI si Galaxy Tobacco, fosta SNTR) avertizasera ca taxa pe viciu va creste evaziunea, chiar pana la dublarea acesteia. Unii reprezentanti ai industriei estimau contrabanda la 10% din piata inainte de aplicarea taxei pe viciu, cu posibilitatea dublarii acestei ponderi ulterior majorarii accizei.
Chiar si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a indreptat atentia in urma cu o luna asupra evaziunii din domeniul tigarilor si bauturilor spirtoase. Isarescu a spus ca taxa pe viciu nu a creat presiuni prea mari asupra inflatiei din cauza evaziunii, care a actionat ca o supapa la scumpirile produselor accizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO