Eveniment

Tensiuni între Bucureşti şi Paris din cauza Libiei. De ce tace preşedintele Băsescu?

Autor: Iulian Anghel

20.03.2011, 23:51 24

Războiul din Libia a provocat noi tensiuni între România şiBulgaria, pe de o parte, şi Franţa, de cealaltă parte. De treizile, singura reacţie oficială a Bucu­reştiului faţă de deciziaCon­si­liului de Securitate al ONU de a per­mite atacarea Libiei avenit din partea laconicului ministru român de externe TeodorBaconschi: "Sun­tem pe re­cepţie", "vom vedea dacă participăm","vom vedea sub ce formă participăm".

În alte capitale, reacţia a mai fost rapidă. Sofia a spus că nuparticipă, aşa cum s-a spus şi de la Budapesta şi Praga. Suntacelaşi capitale care, în 2003, alături de altele din estulEu­ropei, între care şi Bucureştiul, au sus­ţinut deschisintervenţia americană în Irak, lucru ce a provocat mânia fostuluipreşedinte francez Jaques Chirac ("România a pierdut o bunăoportu­nitate de a tăcea"). Acum suc­cesorul lui Chirac, NicolasSarkozy, este cel care a anunţat războiul, în vreme ce avioanelefranceze se aflau deasupra Libiei.

De ce tace Bucureştiul? Nu există po­ziţii oficiale (probabil cănici nu vor exista) care să indice că reţinerea ar fi da­toratăfaptului că Franţa a preluat ini­ţiativa atacării Libiei. Darexistă al­tele care confirmă disputa dintre pre­şe­din­te­le românTraian Băsescu şi pre­şe­dintele francez Nicolas Sarkozy laCon­siliul European din urmă cu 10 zile - summit care a examinatoportu­ni­tatea in­ter­venţiei militare a UE în Libia. Sarkozy asusţinut această inter­ven­ţie, iar Traian Băsescu şi BorisBorisov, premierul Bulgariei, au res­pins-o. De ce?

Pentru bulgari situaţia este lim­pede: cei din ConsiliulNaţional de Tranziţie (opoziţia libiană care luptă împotriva luiGadhafi) sunt nişte tică­loşi care au torturat medicii con­damnaţianii trecuţi la Tripoli pentru o vină niciodată dovedită: ar fiinfectat cu SIDA, în mod voluntar, sute de copii libieni. Acestlucru l-a susţinut Borisov, iar Băsescu l-a sprijinit pe premierulbulgar: nu poţi - spune preşedintele român (disputa a fostconfirmată la televiziunea publică chiar de Traian Băsescu) - sălegitimezi o organizaţie care îl are în frunte pe chiar ministruljustiţiei care l-a slujit pe Gadhafi. De aici până la a compararevoluţiile din Europa de Est cu cele din nordul Africii nu a fostdecât un pas. Pre­mie­rul bulgar a fi argumentat (episodul esterelatat de publicaţia franceză de stân­ga Le Monde şi confirmată,in­direct, de Nicolas Sarkozy într-o de­claraţie de presă) că, înBulgaria, după căderea co­munismului, puterea a fost preluată dealţi comunişti, la fel de vinovaţi ca aceia înlăturaţi de la putere- drept urmare, tre­cerea puterii dinspre ticăloşi mai bătrâni spreunii mai tineri nu poate fi susţinută de o societate onorabilă cumeste Uniunea Euro­peană.

Acesta este disputa dogmatică. Un alt fapt indică însă tensiunialtele decât cele de morală publică. Întrebat dacă România estepregătită să accepte imigranţi din nordul Africii, Traian Băsescu arăspuns cu emfază: "Este problema spaţiului Schengen!". Or, Franţaeste principala ţară care a blocat aderarea României şi aBulga­riei la spaţiul Schengen. Iar diplomaţi fran­cezi admit, subrezerva anoni­matului, că amânarea ar putea dura şi câţiva anichiar din cauza problemelor din nordul Africii.

Preşedintele Băsescu a susţinut, la în­ceputul celui de-aldoilea mandat al său, că integrarea României în Schen­gen este oprioritate pentru el. Iar pre­şe­dintele Sarkozy l-a lăsat fărăprio­ritate. Preşedintele Băsescu a afir­mat, de ase­me­nea, laînceputul primu­lui său man­dat, că axa Bucureşti-Lon­draWashing­­ton va fi punctul nodal al politicii sale ex­terne. Daracum nu SUA sunt în frun­tea ofensivei împo­triva Libiei, ciFranţa.

În vremea comunismului, Româ­nia a avut relaţii bune cu Libia,iar dic­ta­torii Nicolae Ceauşescu şi Muam­mar Gad­hafi au fostfoarte apropiaţi. Observând si­tuaţia din Libia prin lupa istoriei,Ro­mânia nu ar avea de ce să fie reticentă la intervenţia împotrivalui Gadhafi. O spune chiar şi fostul preşedinte Ion Iliescu,comunist de frun­te în vremea lui Ceauşescu: "Inter­ven­ţia înLibia e necesară, ţinând sea­ma de acţiunile total iraţionale alelui Gadhafi".

Nici relaţiile comerciale dintre cele două ţări nu ar justificao reţinere prin prisma unui interes pur economic. În România suntdoar 42 de de societăţi co­merciale cu capital libian având, înto­tal, o cifră de afaceri, în 2009, de 4 mil. euro, 43 de angajaţişi zero profit. Schim­­­burile comerciale dintre cele do­uă ţărisunt sub 100 mil. euro, anual, iar Libia şi-a închis ambasada de laBu­cureşti în 2007.

România ar fi trebuit să-şi pre­ci­zeze poziţia în aceastăchestiune încă de vi­neri. Dar la trei zile de la declan­şarearăz­boiului încă "analizează".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO