Eveniment

Ţigările „la negru“, o piaţă de 400 de milioane de euro

Ţigările „la negru“, o piaţă de 400 de milioane de euro

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

15.06.2012, 00:02 84

Contrabanda cu ţigarete a rămas constantă în primele cinci luni ale anului, ajungând la 13,3% din piaţă, adică la aproape 400 de milioane de euro, potrivit ultimului studiu al companiei de cercetare Novel Research. În martie contrabanda era de 13,4%, iar în ianuarie de 13%.

"Serbia este acum principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete, ajungând la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, în creştere cu 8,3% comparativ cu luna martie. De menţionat că, potrivit timbrului aplicat pe pachet, ponderea produselor provenite din Moldova este în continuă scădere", a spus Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

Piaţa ţigaretelor, estimată la 3 miliarde de euro, este reprezentată de afacerile a trei companii de talie internaţională - British American Tobacco (BAT), Philip Morris şi Japan Tobacco International (JTI) - care controlează cel mai mare segment din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG), adică o piaţă de 22 de miliarde de euro.

BAT, producătorul ţigărilor Kent, este lider de piaţă, având o cifră de afaceri estimată de 1,5 miliarde de euro anul trecut. În România există în prezent peste 4,85 milioane de fumători, potrivit unui studiu global privind tutunul la adulţi (GATS) realizat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO