Eveniment

Tinerii ar putea sa-si deschida firma cu capital de 10 lei

23.09.2009, 18:57 94

Ministerul pentru IMM spune ca de anul viitor, tinerii pana in35 de ani care nu mai detin o alta afacere ar putea sa-siinfiinteze o firma de tip starter cu capital social de 10 lei,beneficiind in primii trei ani de scutiri de la plata impozitelorpe profit si pe salarii, conform unui proiect de lege initiat deministerul de resort. Intreprinzatorii afirma insa ca problema nueste capitalul de pornire, ci taxele si impozitele pe care trebuiesa le plateasca.

"Faptul ca ai un capital social de 10 lei nu cred ca va incurajacrearea de firme, daca tinem cont ca ai nevoie de sume mult maimari pentru pentru investitia initiala. Oricum ulterior iti potiretrage banii pe care i-ai depus ca si capital social. In schimb,scutirea de taxe si impozite este benefica, pentru ca numai dacaluam in calcul impozitele pe salarii sunt foarte mari. La unsalariu minim, platesti inca aproape jumatate din salariu caimpozit", spune Andreea N. (26 de ani), care si-a infiintat anulacesta o firma care ofera cursuri de limba engleza.

Ministerul pentru IMM estimeaza ca in urma adoptarii acesteilegi, anul viitor se vor infiinta 500 de firme tip starter. "Vorexista si anumite obligatii, respectiv alegerea a doar cincidomenii de activitate si obligativitatea ca la sfarsitul perioadeide trei ani sa aiba un capital minim de 5.000 de euro princapitalizarea profitului. Daca un tanar reuseste ca in trei ani sastranga 5.000 de euro, atunci inseamna ca si-a dorit cu adevarat oafacere", spune Constantin Nita, ministrul pentru IMM.

Proiectul face parte dintr-un pachet de sase propuneri deproiecte de lege aflate in dezbatere in urmatoarele 30 de zile pesite-ul ministerului (mimmctpl.ro), intre care proiectul de legecare reglementeaza holdingul.

"Aparitia acestei legi (a holdingului - n.r) se discuta inca decand au fost alegerile. Noi (mediul de afaceri - n.r.) am totasteptat sa se miste ceva. Important pentru guvernanti este sainteleaga ca avem nevoie de o astfel de lege", considera RaduTimis, care detine producatorul de mezeluri CrisTim. Din lipsa uneilegi a holdingului, proprietarii CrisTim au infiintat o companie inCipru, Rangeglow Ltd., care a preluat peste 99% din RecunostintaProdcom Impex si Cristim 2 Prod Com. "Daca s-ar da aceasta lege,maine mi-as retrage firma si as aduce-o in tara", mai spuneTimis.

Ministerul a mai pus in discutie si proiectul de lege privindorganizarea activitatii de lobby, cel privind aprobarea tacita,legea patronatelor si cel privind registrul unic de control.

Ce prevede proiectul de lege

  • Pot aplica doar tinerii pana in 35 de ani care nu au maidetinut o firma.
  • Capitalul social de pornire este 10 lei.
  • Pot fi alese maxim cinci domenii de activitate.
  • Capitalul social trebuie dupa 3 ani sa ajunga la 5.000 deeuro.
  • Firmele sunt scutite in primii 3 ani de plata impozitelor peprofit si pe salarii.
  • Daca dupa 3 ani nu se ajunge la un capital de 5.000 de euro,intreprinzatorul va rambursa banii pe care i-a primit sub formafacilitatilor fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO